matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
Blue:
a
b
Udowodnij, że jeśli dla liczb dodatnich a i b prawdziwa jest równość
=
, to
b+1
a+1
(a+b)
2
(a+b)
2
+
=8
a
2
b
2
1−2ab
Udało mi się to przekształcić do takiej postaci :
= 8 i dalej nie wiem, co z
a
2
b
2
tym zrobić... Jakaś podpowiedź?
11 sty 18:27
Eta:
https://matematykaszkolna.pl/forum/272945.html
11 sty 18:36
Blue:
A no tak, bo to są liczby dodatnie, czyli źle zrobiłam, dziękuję Eta
11 sty 18:42
Eta:
11 sty 18:47