Czy prawdziwa jest równość
Kraterek: Udowodnij, że jeżeli prawdziwa jest równość, to...
Kraterek: Udowodnij, że jeżeli dla liczb dodatnich a i b prawdziwa jest równość
ab+1 =
ba+1, to
(a+b)2a2 +
(a+b)2b2 = 8
Nie wiem czy formuły są wyraźnie widoczne. Jeżeli a przez b+1 = b przez a+1, to kwadrat (a+b)
przez kwadrat a + kwadrat (a+b) przez kwadrat b = 8.
Proszę o pomoc
Eta:
| | a | | b | |
a>0 i b>0 i |
| = |
| ⇒ a2−b2+a−b=0 ⇒(a−b)(a+b)+(a−b)=0 |
| | b+1 | | a+1 | |
⇒(a−b)(a+b+1)=0 ⇒ a=b lub a+b=−1 −− sprzeczne dla a>0 i b>0
zatem dla a=b
| (2a)2 | | (2b)2 | |
| + |
| = 4+4=8 |
| a2 | | b2 | |
Taka równość zachodzi tylko gdy
a=b