matematykaszkolna.pl
Rozwiąż całkę Freyja: Bardzo proszę o pomoc z taką całką: ∫arcsin(lnx−2)xdx Rozwiązywałam najpierw przed podstawienie t = lnx+2, doprowadziłam do postaci: ∫arcsint dt, potem przez części, gdzie f(x) = arcsint, g'(x)=1, więc: f'(x)=11+t2 , g(x) = t I tu pojawia się mój pierwszy problem − jako funkcję g(x) powinnam podać t, a nie x, prawda? Czy ja już coś naprawdę mylę? I dalej, mając postać: tarcsint − ∫11+t2dt, rozwiązuję po raz drugi przez podstawienie. Moje pytanie jest właściwie tylko takie, czy moje rozwiązanie jest w porządku, czy zrobiłam po drodze coś nie tak? A jeśli coś jest z tym nie tak, to czy ktoś mógłby wyjaśnić mi jak inaczej powinnam tę całkę rozwiązać?
11 sty 12:31
jakubs: Według mnie(mogę się mylić): Masz funkcje podcałkową zmiennej t, więc nie f(x), g(x) tylko f(t), g(t).
11 sty 12:34
Eve: nie mozesz uzywać symbolu f(x) dla funkcji zależnej od t f(t)=arcsint i g(t)=1
11 sty 12:34
Freyja: Okej, rozumiem, w zeszycie co prawda i tak oznaczałam to w taki sposób, że nie miało to akurat znaczenia, ale dziękuję, bo gdybym chciała tak oznaczać, to na pewno bym się pomyliła D: Ale z resztą rozwiązania wszystko jest okej?
11 sty 12:37
jakubs: Pod pierwiastkiem powinno być 1−t2 https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
 dt 
Dalej nie trzeba postawienia, bo ∫

= arcsint + C
 1−t2 
11 sty 12:42
Freyja: ja źle przepisałam, tam powinno być ∫t1−t2 dt (bo po przemnożeniu pochodnej arcusa sinusa z funkcją pierwotną, której pochodną jest 1 (czyli taka funkcja to po prostu t)), więc wtedy chyba trzeba przez podstawienie?
11 sty 12:51
J: v' = 1 v' = t
 1 
u = arcsint u' =

1−t2 
 t 
... = t*arcsint − ∫

dt ... i teraz podstawienie: t2 = u 2tdt = du
 1−t2 
11 sty 12:55
jakubs: O sorki, źle popatrzyłem. J dobrze napisał emotka
11 sty 13:09