Rozwiąż całkę
Freyja: Bardzo proszę o pomoc z taką całką:
∫arcsin(lnx−2)xdx
Rozwiązywałam najpierw przed podstawienie t = lnx+2, doprowadziłam do postaci:
∫arcsint dt,
potem przez części, gdzie
f(x) = arcsint, g'(x)=1, więc: f'(x)=1√1+t2 , g(x) = t
I tu pojawia się mój pierwszy problem − jako funkcję g(x) powinnam podać t, a nie x, prawda?
Czy ja już coś naprawdę mylę?
I dalej, mając postać:
tarcsint − ∫1√1+t2dt, rozwiązuję po raz drugi przez podstawienie.
Moje pytanie jest właściwie tylko takie, czy moje rozwiązanie jest w porządku, czy zrobiłam po
drodze coś nie tak? A jeśli coś jest z tym nie tak, to czy ktoś mógłby wyjaśnić mi jak inaczej
powinnam tę całkę rozwiązać?
11 sty 12:31
jakubs: Według mnie(mogę się mylić):
Masz funkcje podcałkową zmiennej t, więc nie f(x), g(x) tylko f(t), g(t).
11 sty 12:34
Eve: nie mozesz uzywać symbolu f(x) dla funkcji zależnej od t
f(t)=arcsint i g(t)=1
11 sty 12:34
Freyja: Okej, rozumiem, w zeszycie co prawda i tak oznaczałam to w taki sposób, że nie miało to akurat
znaczenia, ale dziękuję, bo gdybym chciała tak oznaczać, to na pewno bym się pomyliła D:
Ale z resztą rozwiązania wszystko jest okej?
11 sty 12:37
11 sty 12:42
Freyja: ja źle przepisałam, tam powinno być ∫t√1−t2 dt (bo po przemnożeniu pochodnej arcusa
sinusa z funkcją pierwotną, której pochodną jest 1 (czyli taka funkcja to po prostu t)), więc
wtedy chyba trzeba przez podstawienie?
11 sty 12:51
J:
v' = 1 v' = t
| | t | |
... = t*arcsint − ∫ |
| dt ... i teraz podstawienie: t2 = u 2tdt = du |
| | √1−t2 | |
11 sty 12:55
jakubs: O sorki, źle popatrzyłem.
J dobrze napisał
11 sty 13:09
Freyja: Dzięki piękne
11 sty 13:25