Całki oznaczone
gosć1: Potrezbuję pomocy z całkami. Mógłby mi ktoś wytłumaczyc jak je obliczyć krok po kroku?
a) 1
∫ e5x dx
0
b) 2
∫ x5 lnx dx=
1
c) π/5
∫ sin 5x dx=
0
d) 1
∫ 5x dx=
0
e) 1
∫ 6√1+xdx
0
9 sty 10:18
9 sty 10:20
J:
..gdzie Ty studiujesz ...?
∫e5xdx = e5∫xdx = ...? napisz ...
9 sty 10:22
gosć1: a) 1
∫ e5x dx
0
9 sty 10:29
J:
strasznie mieszasz ... czy w zadaniu 1 jest ∫e5*xdx , czy ∫e5xdx ...?
9 sty 10:39
gosć1: a)
1
∫ e5x dx
0
tak jest ..
9 sty 10:40
J:
| | 1 | | 1 | |
.. teraz całka oznaczona ... = |
| *[e5 − e0] = |
| (e5 − 1) .. koniec... |
| | 5 | | 5 | |
9 sty 10:48
gosć1: okej... a z następnymi tez pomożesz?
9 sty 10:50
J:
.. i tera licz całkę oznaczoną w podanych granicach ...
9 sty 10:54
J:
| | 1 | |
... nie poszedł post .. ∫sin5xdx = − |
| cos5x + C ... i teraz całka oznaczona .. |
| | 5 | |
9 sty 10:56
gosć1: a jak obliczyć całkę oznaczona z tym π/5 ?
9 sty 11:21
J:
| | 1 | |
− |
| [cosπ − cos0] = ... ? |
| | 5 | |
9 sty 11:29
gosć1: zrobione, a dalej?
b)
2
∫ x5 lnx dx=
1
d)
1
∫ 5x dx=
0
9 sty 11:49
9 sty 11:51
gosć1: a jak obliczyc całkę oznaczoną z ln
9 sty 11:55
J:
| 1 | |
| ... to wartość stała .. |
| ln5 | |
9 sty 11:57
gosć1: więc jakie tu będzie działanie?
9 sty 12:04
9 sty 12:13
gosć1: to jeszcze ostatni przykład i daję spokój
9 sty 12:22
J:
..kto tu jest studentem ..ja, czy Ty ?
9 sty 12:37
gosć1: dzięki
9 sty 12:51