Oblicz całki oznaczone
gosć1: witam. Potrzebuję pomocy z całkamiemotka
Oblicz całki
1
a) ∫ e5x dx =
0
b) 2
∫ x5 lnx dx=
1
c) π/5
∫ sin 5x dx=
0
d) 1
∫ 5x dx=
0
9 sty 10:02
J:
1) podstawienie: t = 5x , dt = 5dx
2) przez części: x
5 = v' lnx = u
| | 1 | |
3) ∫sinaxdx = − |
| cosx + C
|
| | a | |
4) całka elementarna
9 sty 10:07
J:
| | 1 | |
.. poprawka do 3) ... ∫sinaxdx = − |
| cosax + C .. oczywiście .. |
| | a | |
9 sty 10:08
gosć1: a mógłbys/mogłabys mi to wytłumaczyc krok po kroku? Bo jestem troche zielona
9 sty 10:09
gosć1: tam źle napisałam
a) 1
∫ e5x dx
0
b) 2
∫ x5 lnx dx=
1
c) π/5
∫ sin 5x dx=
0
d) 1
∫ 5x dx=
0
9 sty 10:13
J:
raczej bardzo zielona...
| | 1 | |
1) t = 5x , dt = 5dx , dx = |
| dt ..
|
| | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫e5xdx = |
| ∫etdt = |
| et = |
| e5x + C .... i teraz liczysz całkę |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
oznaczoną ..
9 sty 10:16
gosć1: tylko tam jest 5x...
9 sty 10:21
gosć1: a jak obliczyc teraz całke oznaczoną ?
9 sty 10:25