matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
Norbi:
Pomoże ktoś bo coś mi nie idzie ∫ x
8
/ (5x
2
+2)
8 sty 23:43
J:
(1/5)x
6
(5x
2
+2)
2
x
6
= ∫
dx −
∫
dx = ...
5x
2
+1
5
5x
2
+2
x
6
i dalej analogicznie ...∫
dx =
5x
2
+2
(1/5)x
4
(5x
2
+2)
2
x
4
∫
dx −
∫
dx
5x
2
+2
5
5x
2
+2
9 sty 09:17
Mila:
Podzielić licznik przez mianownik i będą proste całki. Tu masz dzielenie, na końcu wpisu bez pomyłki.
https://matematykaszkolna.pl/forum/272815.html
9 sty 20:06