matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Fizyk:
∫
√
2x+x
2
8 sty 15:50
Dawid:
https://matematykaszkolna.pl/forum/273003.html
8 sty 15:51
Mila:
x
2
+2x=(x+1)
2
−1 ∫
√
(x+1)
2
−1
dx= [x+1=t, dx=dt] cd
t
2
−1
t
1
=∫
√
t
2
−1
dt=∫
dt=∫t*
−∫
dt=
√
t
2
−1
√
t
2
−1
√
t
2
−1
pierwsza przez części druga z wzoru
8 sty 16:12