c
całka: Oblicz całkę niewymierną:
∫√x2 + 4dx
pod t podstawić √x ?
bo nie wychodzi mi tym sposobem
8 sty 11:45
Gray: | | et−e−t | |
Albo podstawienie Eulera, np. √x2+4=tx+2; albo x=2sinh(t), gdzie sinh(t)= |
| to |
| | 2 | |
sinus hiperboliczny. Ja wybrałbym drugie.
8 sty 11:59
całka: ta druga opcja odpada,bo nie rozumiem.
To pod t podstawiam t = √x2 + 4
tylko potem mam
t2 = x2 + 4
2t = 2xdx
i tej całki za pomocą tego nie zapiszę
8 sty 12:36
Bogdan:
Proponuję następujące postępowanie:
| | x2 + 4 | | x | | 4 | |
∫√x2 + 4 dx = ∫ |
| dx = ∫(x * |
| dx + ∫ |
| dx |
| | √x2 + 4 | | √x2 + 4 | | √x2 + 4 | |
Pierwsza całka − przez części
Druga całka − pozostawiam do przemyślenia
8 sty 12:53
całka: Właśnie tego szukałem dzięki.
W drugiej całce jeśli się nie mylę, to mianownik trzeba zapisać odpowiednim wzorem i potem z
tego całkę wyliczę już
8 sty 13:06
całka: a jednak tutaj jednak nie trzeba skorzystać potem z metody współczynników nieoznaczonych ?
bo stopień wielomianu licznika jest taki sam jak mianownika
8 sty 13:08
całka: nie będzie tak: ?
| | x2 + 4 | | dx | |
∫√x2 + 4dx = ∫ |
| dx = (Ax + B)√x2 + 4 + λ |
| /()' |
| | √x2 + 4 | | √x2 + 4 | |
| | 1 | | 1 | |
U{x2 + 4}{√x2 + 4 = A√x2 + 4 * |
| * 2x + λ |
| |
| | 2√x2 + 4 | | √x2 + 4 | |
?
| | x2 + 4 | |
czy inaczej można to rozwiązać ? jak już mam taką postać: ∫ |
| dx |
| | √x2 + 4 | |
8 sty 13:15
Mila:
Patrz na wskazówkę
Bogdana.
| | 1 | | 2x | | 4 | |
= |
| ∫x* |
| dx+∫ |
| dx |
| | 2 | | √x2+4 | | √x2+4 | |
Pierwsza przez części a drugą juz liczyłaś .
8 sty 16:05
całka: i to całkę teraz:
| | 2x | |
∫x* |
| dx rozwiązać przez części ? |
| | √x2+4 | |
8 sty 16:13
8 sty 16:16
Dawid: Bo w liczniku jest dopisana 2 a aby to zredukować wyciągasz 1/2 przed całkę
8 sty 16:28
Mila:
Tak przez częsci.16:13
8 sty 16:31
całka: | | 1 | |
w przykładzie 2 nie ma w liczniku. U Bogdana jest bez |
| |
| | 2 | |
8 sty 16:37
Mila:
| | 1 | |
Podzielone przez 2 to masz |
| , potem pomnożone przez 2 aby nie zmienić wartości, |
| | 2 | |
dlatego, że 2x jest pochodną (x
2+4).
8 sty 16:44
całka: | | 1 | |
ale to Bogdana zapis bez |
| też jest dobry ? |
| | 2 | |
8 sty 16:48
całka: | | 1 | |
nie wiem nadal nie rozumiem, skąd ta |
| jak to przecież trzeba na części najpierw rozbić |
| | 2 | |
8 sty 16:52
Mila:
To rób bez 1/2.
| | 1 | |
Tak trudno zrozumieć, że |
| *2=1 i wartość się nie zmienia, a otrzymasz wygodną postac pod |
| | 2 | |
całką?
8 sty 16:55
całka: to było tak od razu, teraz już rozumiem
8 sty 16:57
całka: to więc to pierwszą całkę można rozwiązać na co najmniej 2 sposoby:
1sposób: przez częsci
2sposób: obliczając pochodną mianownika i doprowadzenie licznika do postaci tej pochodnej ?
8 sty 16:58
całka: dobra tylko przez części co ja patrze
8 sty 17:00
Gray: Zachęcam do poznania funkcji hiperbolicznych

Może ktoś skorzysta...
| | et − e−t | | et + e−t | |
sinh(t)= |
| , cosh(t)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Stąd:
a) sinh'(t)=cosh(t), cosh'(t)=sinh(t);
b) cosh
2t−sinh
2t=1
Wówczas
| | | |
∫√4+x2dx = | = ∫√4(1+sinh2t)2cosh(t)dt = b) = |
| | |
=∫4cosh
2tdt = ∫ (e
t+e
−t)
2dt = ∫e
2t + 2 + e
−2tdt =
| | 1 | | 1 | |
= |
| e2t + 2t − |
| e−2t + c =... |
| | 2 | | 2 | |
| | et−e−t | |
Pozostaje z równania x=sinht= |
| obliczyć t. |
| | 2 | |
| | et−e−t | |
x= |
| ⇔ 2x = et−e−t ⇔ e2t − 2xet −1 = 0 |
| | 2 | |
△=4x
2 + 4
e
2t = x −
√x2+4 (odpada) lub e
2t = x +
√x2+4
czyli 2t=ln(x +
√x2+4).
wracamy do całki.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
.....= |
| e2t + 2t − |
| e−2t + c = |
| (x + √x2+4) + ln(x + √x2+4) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Koniec.
8 sty 17:57
pies: 52
9 sty 17:24
pies: a2
9 sty 17:25