Robin:
Zadanie ze złotym podziałem odcinka.
CZyli że stosunek krótszej do dłuższej jest równy stosunkowi dłuższej części do całego odcinka. Odcinek ma długość d=1 i mam obliczyć długiść krótszej części odzcinka.
x- któtszy odcinkek ,
d-x - dłuższy odcinek
d - całość = 1
i mam x/1-x = 1-x /1 z proporcjo mnożę na krzyż i mam takie równanie -x2+x+1=0
_
22 sty 22:18
Jakub:
jak mnożysz na krzyż to masz
x = (1-x)(1-x)
x = 1-2x+x
2
0 = 1-3x+x
2
dalej ze wzorów na stronie
54
delta ładnie się nie spierwiastkuje.
22 sty 23:38