Funkcja wymierna - zadanie tekstowe
Raisin: Dane są dwa stopy: miedzi i cynku. W pierwszym stopie stosunek tych metali wynosi 1:2, a w
drugim 2:3. Ile kg każdego z tych stopów należy użyć, aby otrzymać 10kg stopu miedzi i cynku w
stosunku p? Dla jakich wartości parametru p istnieje rozwiązanie zadania?
7 sty 23:11
zabkali: x pierwszy stop
10−x drugi stop
1/3x miedź w Ist.
2/5(10−x)=4−2/5x miedź w IIst
2/3x cynk Ist
3/5(10−x)=6−3/5x cynk w IIst
1/3x+4−2/5x2/3x+6−3/5x=p
a 0<p<1
7 sty 23:36
Bogdan:
Tutaj
272605 pokazuję rozwiązanie
8 sty 00:04