zadanie teksotwe funkcja wymierna
Alek: Dane są dwa stopy tych samych metali. W pierwszym stopie stosunek metali jest równy 1:2, w
drugim 2:3. Ile kilogramów każdego z tych stopów należy wziąć, aby otrzymać 10 kg stopu
zawierającego te metale w stosunku p? Dla jakich p zadanie ma rozwiązanie?
6 sty 00:54
Bogdan:
| | a | | a | |
Otrzymano 10 kg stopu w stosunku |
| = p, czyli a do całości jest |
| . |
| | b | | a + b | |
| a : b | | | | p | |
| = |
| = |
| . |
| (a + b) : b | | | | p + 1 | |
| | 1 | | 2 | | p | |
x + y = 10 i |
| x + |
| y = |
| |
| | 3 | | 5 | | p + 1 | |
wystarczy rozwiązać ten układ rownań.
6 sty 01:34