Kolokiwum
bezendu:
∫arcsin2xdx
Trzeba przez części, prawda ?
7 sty 21:19
Hajtowy: Albo i przez nogę
7 sty 21:21
jakubs: Dwa razy
7 sty 21:21
Mila:
Najpierw może podstawienie :
[arcsinx=t,stąd: x=sin(t), dx=cos(t) dt]
∫t2*cos(t) dt =...
teraz przez części:
t2=u, 2t dt=du, dv=cos(t) dt, v=∫cos(t) dt=sin(t)
cd..
=t2sin(t)−2∫t sin(t) dt= jeszcze raz przez części i powrót do zmiennej x, będą kłopoty to
pisz.
7 sty 21:28
bezendu:
Zrobiłem, tylko pytam się czy nie można inaczej
Godzio mistrz nauczył mnie dziś całek, ale jeszcze z tym podstawieniem Eulera sobie
poszukam przykładów
7 sty 21:32
7 sty 21:39
Mila:
Na pewno można, ale ja taki podałam sposób.
7 sty 21:42