Rozwiąż nierówność wielomianową Pomocy!!
Klodi: Rozwiąż nierówność wielomianową
a)
b)
20 lis 20:03
Godzio: b)
https://matematykaszkolna.pl/forum/27108.html
a)x−2≠0 x+2≠0 x
2−4≠0
x≠2 x≠−2 x
2≠4
x≠2 x≠−2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x≠2, x≠−2
mnozymy rownanie przez x
2−4
i powstaje nam:
4(x+2)−5(x−2)=20
4x+8−5x+10=10
−x+18=10
−x=−8
x=8
20 lis 20:07
Nestor:
a) D= R\{−2,2}
| 4(x +2) −5(x −2) | | 20 | |
| = |
|
|
| x2−4 | | x2−4 | |
| | 4x +8 −5x +10 | | 20 | |
|
| = |
|
|
| | x2−4 | | x2−4 | |
więc −x +18 = 20 => x = −2 −−− nie należy do dziedziny
Odp: równanie sprzeczne
20 lis 20:15
BiebrzaFun : a) nie ma rozwiązania,Godzio podstaw x =8 do r−nia
20 lis 20:16
BiebrzaFun :
przy okazji przypomnę dowód na to, że każda liczba jest równa swojej połowie,(wykorzystujemy
sposób "na Godzia")
a
2−b
2=(a+b)(a−b) (wz. skr . mn.,jest prawdziwy dla każdego a i b,weźmy a=b)
a
2−a
2=(a+a)(a−a)
a(a−a)=(a+a)(a−a) /:(a−a)
a=2a
koniec
21 lis 07:53
Łukasz: Godzio zrobił prawie dobrze
4(x+2)−5(x−2)=20
4x+8−5x+10=10⇒zamiast 10 powinno być 20
−x+18=20⇒x=−2∉D sprzeczne
A jeśli się nie mylę kolego BiebrzaFun to (a−a)=0 a od kiedy dzielimy przez 0
21 lis 19:52
Łukasz: Godzio zrobił prawie dobrze
4(x+2)−5(x−2)=20
4x+8−5x+10=10⇒zamiast 10 powinno być 20
−x+18=20⇒x=−2∉D sprzeczne
A jeśli się nie mylę kolego BiebrzaFun to (a−a)=0 a od kiedy dzielimy przez 0
21 lis 19:52
BiebrzaFun : i oto chodzi kolego Łukaszu
21 lis 20:18
BiebrzaFun : moją intencją było pokazanie,żeby lepiej nie mnożyć i dzielić r−ń i nie−ści przez
| | 1 | |
niewiadomą,bo można uzyskać właśnie taki wynik,że a= |
| a. |
| | 2 | |
Chociaż w tym przypadku,faktycznie ,nie tu leżała przyczyna błędnego wyniku.
21 lis 20:25