Rozwiąż nierówność wielomianową
Klodi: Rozwiąż nierówność wielomianową
4x3 −3x −1 ≤ 0
19 lis 13:33
Nikka: 3x
3 − 3x + x
3 −1 ≤ 0
3x(x
2 − 1) + (x−1)(x
2 + x+ 1) ≤ 0
3x(x + 1)(x − 1) + (x−1)(x
2 + x+ 1) ≤ 0
(x − 1)[3x(x + 1) + x
2 + x+ 1] ≤ 0
(x−1)(3x
2 + 3x + x
2 + x + 1) ≤ 0
(x − 1)(4x
2 + 4x + 1) ≤ 0
(x − 1)(2x + 1)
2 ≤ 0
19 lis 13:58
Klodi: Dziękuje za pomoc
19 lis 14:06
Nikka: oj przepraszam, błąd w odpowiedzi
| | 1 | | 1 | |
czyli x∊(−∞, − |
| > ∪ <− |
| , 1> |
| | 2 | | 2 | |
19 lis 14:17
BiebrzaFun : czyli x∊(−∞;1>
19 lis 17:44
Kasia: | | 4 | | 5 | | 20 | |
a) |
| − |
| = |
|
|
| | x−2 | | x+2 | | x{2}−4 | |
20 lis 19:40
Kasia: Rozwiąż równanie i nierówność wymierną
20 lis 19:40
Kasia: Rozwiąż równanie i nierówność wymierną
20 lis 19:41
20 lis 19:43
Godzio: x2−1≠0
x≠1 v x≠−1
x2+7x+12>0
Δ=49−48=1
x1=−4
x2=−3
x∊(−∞,−4)∪(−3,∞)
20 lis 19:58
Godzio: x∊(−∞,−4)∪(−3,∞)−{−1,1}
20 lis 19:58
Kasia: a to którego dotyczy


]
20 lis 20:05
KASIA: (x=3) (x2−4)>0
15 kwi 20:51