7 sty 16:38
Eve:
a) jesli kolejność liczb nie gra roli, to nie ma problemu, z pary liczb wybierasz największą
lub najmniejsza, więc działania sa przemienne
7 sty 16:42
5-latek: Dzieki

A mozesz to zapisac przy pomocy tego kwadraciku i kolka (jesli sie da
7 sty 16:45
Eve:
b) przemiennosć nie zachodzi, bo w zależności od tego, która z tych liczb jest max (min) wynik
jest różny
7 sty 16:47
5-latek: b) lacznosc . I znowu prosba o ewentualne rozpisanie
7 sty 16:50
Eve: a⬠b=max(a,b)=max(b,a)=b⬠a
tak samo dla ◯
7 sty 16:51
5-latek: 16:51 mam rozumiec ze to jest do przemiennosci
i prosba o rozpisanie tej lacznosci
7 sty 16:54
Eve:
(a⬠b)⬠c=max(a,b)⬠c=a⬠c ⋁ b⬠c = max(a,c) ⋁ max(b,c)=a⬠c v b⬠c
a⬠(b⬠c)=a⬠max(b,c)=a⬠b v a⬠c = max(a,b) v max(a,c)=a⬠b v a⬠c
7 sty 16:56
Eve:
chochlik mi sie wkradł
7 sty 16:57
Eve:
nie, ok jest
7 sty 16:58
5-latek: Serdeczne dzieki za pomoc

Nie jest to takie latwe ..
7 sty 16:59
Eve:
no nie, ja znam takie sztuczki z algebry liniowej i algebry
7 sty 17:00
5-latek: Powiem CI ze to jest zadanie z 1994r z ksiazki do klasy 1 LO .
7 sty 17:03
Eve: mnie już tam daaaaawno nie było
7 sty 17:04
5-latek: E tam dopiero chodzi do 2 LO i mowi ze mnie tam dawno nie bylo
7 sty 17:06
Eve: ja? dobreeeee
7 sty 17:07
5-latek: Dzieki jeszcze raz
7 sty 17:10
Eve:
nmzc, do usług
7 sty 17:12
Mila:
7 sty 17:56
5-latek: Milu
A to nie bylas Ty?
7 sty 18:01
Eve: nie, to była Eve i jestem nowa, dopiero od grudnia
7 sty 18:05
5-latek: Oj klamczuszko . Przeciez pisalas ze zmienilas nick
7 sty 18:10
5-latek: Pisalas ze jestes usmiechnieta

A usmiechnieta jest teraz
Krystek 
no chyba ze znowu sie myle
7 sty 18:12
5-latek: Zreszta
Mila tez
7 sty 18:14
Mila:
Eve, to nie ja byłam Ewą...
7 sty 18:38
Eve: 5−latek jestem nowa na forum, całkiem
7 sty 18:47
5-latek: To w takim razie ja juz zguplem
Milu 
Jadę normalnie z tego Anusiaka . sa tam ciekawe zadanka i bede je wstawial bez
tych udziwnionych . Nie ma sensu (doszsedlem do wniosku) sie nad nimi zatrzymywac .
7 sty 18:47
Mila:
Masz wyjaśnione? To najważniejsze.
7 sty 18:47
Mila:
Masz rację, niektóre zadania są z epoki, gdy liczbę drzew w lesie określało się liczbą
kardynalną.
7 sty 18:48
5-latek: Dobrze
Eve Przyjmuje to do wiadomosci
7 sty 18:49