liczby naturalne
5-latek: Mam takie jeszcze jedno zadanko z liczb naturalnych (chcialbym zrozumiec takie zadanka
Tresc : Dzialania (w N ) ⬠ i o okreslamy nastepujaco a⬠b= max(a,b) = wieksza z liczb ai b
aob=min(a,b)= mniejsza z liczb aib
Tak wiec 3⬠5=5, 3o5=3 7⬠7=7 5o5=5
a) sprawdz przemiennosc ⬠i o
b) sprawdz lacznosc obu tych dzialan
c) podaj algorytm szukania max(x1,x2,.....xn)
d) znajdz element neutralny dla ⬠
e) Czym jest liczba 0 dla dzialania o
f) Sprawdz obie rozdzielnosci : ⬠ wzgldem o i o wzgledem ⬠
g) Uzasadnij ze kazdy zbior liczb jest zamkniety ze wzgledu na wykonalnosc ⬠ i o .
Punty od c do g sa zaznaczone jak trudne
6 sty 13:05
Gray: Moim zdaniem c), d), e), f), g) nie są trudniejsze niż b). To nie znaczy, że b) jest trudne
6 sty 13:07
5-latek: Tylko ze ja tego nie rozumiem
Albo odpuscic sobie takie zadanka .Nie to ze nie chcialbym poznac rozwiazn .
Chcialbym . Sa to zadnka z ksiazki Anusiak dla 1 LO i technikum (1994r
6 sty 13:14
Maslanek: e) Czym jest ten element?
6 sty 13:14
Gray: Np. ad d) szukamy e∊N: max(e,a)=a dla każdej liczby a∊N. Stąd e=?
6 sty 13:15
5-latek: Pewnie elementem dodawania bo 3+0=3 i 3 jest mniejsza z liczb dla 3o5
6 sty 13:17
Maslanek: Ale masz określone działania − tam nie ma dodawania, mnożenia, dzielenia. Jest tylko działanie
"kwadracik" i działanie "kółeczko" i tak należy je rozumieć

Potem w przyszłości będziesz się posługiwał językiem addytywnym i multiplikatywnym mówiąc, że
dodaję elementy a i b. Ale może to oznaczać, że właśnie bierzesz z nich minimum

A to pytanie było do Graya

Element najmniejszy (i przez to też minimalny)?
6 sty 13:19
Maslanek: Tylko, że tu nie ma żadnej relacji
6 sty 13:19
Maslanek: Więc nie xD.
Więc czym jest ten element
6 sty 13:19
Maslanek: No nie, nie jest to częsciowy porządek
6 sty 13:23
5-latek: w d) bedzie 1 (ale naprawde zgaduje
6 sty 13:24
Maslanek: w d) będzie 0
Zauważ, że 0≤k, k∊N
Więc max{0, k}=k
Inaczej zapisując w tym języku kwadracików 0⬠k=k
6 sty 13:25
5-latek: Przepraszam Was ale na razie sobie to odpuszcze. Po prostu tego nie trawie
zapytam jakiegos nauczyciela (bede w czwartek u brata i skocze do szkoly ) i jesli pozwolicie
to wrocimy do tego zadania . Jeszce raz przepraszam
6 sty 13:29
5-latek: Oczywiscie zapomialem podziekowac za pomoc
6 sty 13:31
Maslanek: Podobnie k⬠0=k
Czyli 0 jest elementem neutralnym obustronnym.
Co więcej, jeżeli istnieje tylko jeden element neutralny, to działanie jest łączne. Możemy
udowodnić takie proste twierdzonko.
Tw. Niech "o" będzie działaniem w X≠∅, a (X,o) ma element neutralny. Jeżeli "o" jest łączne, to
istnieje tylko jeden element neutralny.
Dowód:
Przypuśćmy niewprost, że istnieją dwa różne elementy neutralne j,k∊X
Mamy j = k o j = j o (k o j) = (j o k) o j = j o k = k
Stąd j=k. Przypuszczenie było fałszywe, więc istnieje tylko jeden element neutralny działania
"o".
6 sty 13:34
5-latek: To wszystko oczywiscie sobie zapisze
6 sty 13:36
Gray: Szkoda, że odpuszczasz... Nie wiem, czy nauczyciel będzie Ci mógł pomóc...
_____________
Przypominam − sobie i zainteresowanym

Punkt x nazywamy punktem stałym dla działania h,
jeżeli h(x,y)=x, dla każdego y.
Stąd, 0 to punkt stały dla działania o.
6 sty 13:52
Gray: Maslanek nie chcę Cię poprawiać, ale czuję, że powinienem

Pomyliłeś własności. Element
neutralny zawsze istnieje co najwyżej jeden (łączność nie jest potrzebna). Łączność jest
potrzebna do jedyności elementu odwrotnego.
6 sty 13:55