Rysunka masz
Ja idę się szykować do szkoły
Rysunek to sama sobie zrobiłam, ale nic mi to nie mówi
1/ każda środkowa dzieli trójkąt na dwa trójkąty równych polach
| b*s | c*a | ac | a2b2 | |||||
to | *sinα= | *sinα ⇒ b*s=c*a ⇒ s= | ⇒ s2= | |||||
| 2 | 2 | b | c2 |
| 1 | ||
s= | √2a2+2b2−(2c)2 ⇒ 4s2=2a2+2b2−4c2 ⇒ 2s2=a2+b2−2c2 | |
| 2 |
| 2a2b2 | ||
to | =a2+b2−2c2 ⇒ ......................... | |
| c2 |
Jutro pomyślę nad sposobem bez używania wzoru na długość środkowej (nie ma w tablicach).
Zapewne wystarczy tw. cosinusów i sinusów
Kto ma coś napisać, ja czy Kacper, bo się pogubiłam
czekałam godzinę bez 4 min
pomocy oczekujecie niemal natychmiast( tak?)
A na jakąkolwiek odpowiedź Waszej strony........ my czekamy nie raz bardzo długo
.......................( może to i nie ważne, ale...........
oznaczmy inne kąty
ΔABC ~ Δ AMC (są podobne z cechy KKK)
zatem
| |AB| | |AC| | ||
= | |||
| |AC| | |AM| |
| 1 | ||
skoro punkt M dzieli bok AB na pół, to |AM| = |BM| = | |AB| | |
| 2 |
| |AB| | |AC| | ||||||||
= | |||||||||
| |AC| |
|
| 1 | |
|AB|2 = |AC|2 | |
| 2 |