f
całka: Rozbijanie na ułamki proste:
Jak rozbić to na ułamki proste:
6 sty 19:12
całka: ?
6 sty 19:23
6 sty 19:28
Mila:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| (x−3)*(x+1) | | x−3 | | x+1 | |
I dalej sama.
6 sty 19:45
Eve: czyli dobrze mówiłam, że pomijamy −2
6 sty 19:53
całka: a co z tym −2 ? tak po prostu znika ?
6 sty 19:59
6 sty 20:07
Eve: nie pojawi się, fruuuu i ni ma prawo optima
6 sty 20:09
Mila:
| 1 | | A | | B | |
| = |
| + |
| ⇔ |
| (x−3)*(x+1) | | x−3 | | x+1 | |
1=A(x+1)+B*(x−3)
x=−1
| | −1 | |
1=A*(−1+1)+B*(−1−3)⇔−4B=1⇔b= |
| |
| | 4 | |
x=3
| 7 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| *[ |
| ∫ |
| dx− |
| ∫ |
| dx]= |
| 2 | | 4 | | x−3 | | 4 | | x+1 | |
| 7 | | 1 | |
| * |
| *[ln|x−3|−ln|x+1| ]+C |
| 2 | | 4 | |
6 sty 20:28
Eve: Mila tam jest −7 w liczniku
6 sty 20:29
całka: dobra wreszcie wyszło, czyli w takich sytuacjach gdy jest a(x − x1)(x − x2)
po prostu te a pomijać ?
czy są jakieś wyjątki?
6 sty 21:28
Kacper:
| | 7 | |
Ułamek |
| wyłączamy przed znak całki. |
| | 2 | |
6 sty 21:32
Mila:
Nic nie pomijasz, może wyrażenie zmienic postać.
6 sty 21:34
całka: zaraz dam inny przykład podobny to powiecie czy dobrze zrobiłem
6 sty 21:47
całka: | | 1 | |
W tym przykładzie można też |
| przed znak całki jak −7 zostanie w liczniku ? |
| | 2 | |
6 sty 21:50
całka: ?
6 sty 22:06
Mila:
Można.
6 sty 22:27