Dwa zadania związane z wielomianami
Wojtek: Witam.
Już z jednym zadaniem otrzymałem od Was pomoc, ale jest jeszcze coś czego zupełnie nie rozumiem
i nie wiem jak zrobić :
Pierwsze
Reszta z dzielenia W(x) przez dwumian x−1 jest równa 1, zaś reszta z dzielenia tego wielomianu
przez x−2 jest równa 4. Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian x
2−3x+2
Drugie
Wyznacz współczynniki wielomianu b i c wielomianu f(x)=3x
2+bx+c wiedząc, że wielomian jest
podzielny przez dwumian (x+1) i f(1)=3.
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc
6 sty 12:46
5-latek: f(−1)=0 i f(1)=3
czyli podstawiasz za x=−1 i to ma sie rownac 0
tak samo jak podstawisz za x=1 to ma sie rownac 3
Rozwiazuj potem ten uklad rownan
To bylo do zadania nr 2
6 sty 12:49
Eve: 2. f(−1)=0 i f(1)=3
podstaw do wielomianu i rozwiąż układ równań
6 sty 12:49
Wojtek: Dzięki bardzo za pomoc, jeszcze tylko to pierwsze zostało
6 sty 13:18
6 sty 13:23
Tadeusz:
zauważ, że x2−3x+2=(x−1)(x−2)
6 sty 13:26
Wojtek: Tadeusz, skąd to się wzięło ?
J, trochę się rozjaśniło, może coś się uda zrobić.
Jeśli ktoś z Was to rozwiązał, to prosiłbym o napisanie samych wyników żeby sprawdzić czy
dobrze zrobię bo to nie jest zadanie z podręcznika i nie mam odpowiedzi
6 sty 13:33
Eve: jak wymnożysz, to zobaczysz
6 sty 13:35