matematykaszkolna.pl
rachunek różniczkowy,ciągi , proste zadania maturalne z którymi mam problem Michał: Witam, Powtarzałem sobie ostatnio rachunek różniczkowy i ciągi do matury i nie jestem w stanie wpaść na rozwiązanie kilku zadań, dlatego proszę o pomoc. ZAD.1
 1−6x2 
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)=

:
 6x2 
 1 
przechodzącej przez punkt P(−3,

)
 2 
ZAD.2 Narysuj wykres funkcji f i wyznacz jej ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma pochodnej?
 |1−x2| 
f(x)=

1+x2 
To wstawiałem już kilkukrotnie prosząc o sprawdzenie rozwiązania, ale niestety nigdy nie uzyskałem odpowiedzi. Na forum − tutaj 271835 Zastanawia mnie bardziej brak tej pochodnej, jak to udowodnić. ZAD.3 Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa S, a jego pierwszy wyraz
 1 
wynosi

. Suma nieskończonego ciągu geometrycznego o takim samym pierwszym wyrazie i
 2 
ilorazie o połowę mniejszym jest równa:
 2S 
A.

2S+1 
 1 
B.

2S−1 
 3 
C.

S
 4 
 1 
D.

S
 2 
ZAD.4 Sn jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (an). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to ciąg arytmetyczny? b)Sn=n2−5n+1 To rozwiązałem, ale mi wyszło, że jest arytmetyczny, według odpowiedzi−błędnie. To zadanie jest tutaj i jest dokładnie tak samo rozwiązane jak ja to zrobiłem. http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=33208 Czy ciąg nie jest arytmetyczny jeśli dotyczy tylko n≥2 ? Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
6 sty 11:00
Blue: Michał w pierwszym oblicz pochodnąemotka Potem będziesz musiał obliczyć a= f'(−3) i b= f(3)−f'(−3) * (−3) emotka styczna wygląda tak y=ax+bemotka
6 sty 11:06
Tadeusz: ... dobrymi chęciami ... −emotka
6 sty 11:57
Tadeusz: w 1) Blue nie dostrzegła, ze punkt P nie należy do wykresu funkcji
6 sty 12:01
Michał: @Blue Tak mógłbym liczyć jeśli ten punkt należałby do wykresu funkcji. A on nie należy. http://static.pokazywarka.pl/i/5490603/585321/funckja.jpg?1420542197 Tak to wygląda. Więc a prostej y=ax+b będzie oscylować gdzieś tak w pobliżu −1/3, ale nie wiem jak to obliczyć.
6 sty 12:05
Gray: Trochę naprowadzę. Styczna w x0 ma postać: y=f'(x0)(x−x0) + f(x0). Należy tak wyznaczyć x0, aby punkt (x,y)=(−3,1/2) spełniał równanie: y=f'(x0)(x−x0) + f(x0)
6 sty 12:07
Michał: Czyli
1 −3−x 1−6x2 

=

+

2 3x3 6x2 
po wyliczeniu 9x3+x+6=0 I teraz znaleźć miejsca zerowe? I tak kurczę, nadal tego nie rozumiememotka, co oni ode mnie chcą.
6 sty 12:27