rachunek różniczkowy,ciągi , proste zadania maturalne z którymi mam problem
Michał: Witam,
Powtarzałem sobie ostatnio rachunek różniczkowy i ciągi do matury i nie jestem w stanie wpaść
na rozwiązanie kilku zadań, dlatego proszę o pomoc.
ZAD.1
| | 1−6x2 | |
Wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji f(x)= |
| : |
| | 6x2 | |
| | 1 | |
przechodzącej przez punkt P(−3, |
| ) |
| | 2 | |
ZAD.2
Narysuj wykres funkcji f i wyznacz jej ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma
pochodnej?
To wstawiałem już kilkukrotnie prosząc o sprawdzenie rozwiązania, ale niestety nigdy nie
uzyskałem odpowiedzi. Na forum − tutaj
271835
Zastanawia mnie bardziej brak tej pochodnej, jak to udowodnić.
ZAD.3
Suma wszystkich wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa S, a jego pierwszy wyraz
| | 1 | |
wynosi |
| . Suma nieskończonego ciągu geometrycznego o takim samym pierwszym wyrazie i |
| | 2 | |
ilorazie o połowę mniejszym jest równa:
ZAD.4
S
n jest sumą n początkowych wyrazów ciągu (a
n). Wyznacz wzór ogólny tego ciągu. Czy jest to
ciąg arytmetyczny?
b)S
n=n
2−5n+1
To rozwiązałem, ale mi wyszło, że jest arytmetyczny, według odpowiedzi−błędnie. To zadanie jest
tutaj i jest dokładnie tak samo rozwiązane jak ja to zrobiłem.
http://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=31&t=33208
Czy ciąg nie jest
arytmetyczny jeśli dotyczy tylko n≥2 ?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Blue: Michał w pierwszym oblicz pochodną

Potem będziesz musiał obliczyć
a= f'(−3) i b= f(3)−f'(−3) * (−3)

styczna wygląda tak y=ax+b