matematykaszkolna.pl
rachunek różniczkowy, pochodne, na poziomie LO, do sprawdzenia Michał: Witam, Mam problem z jednym z zadań. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu. Oto treść: Narysuj wykres funkcji f i wyznacz jej ekstrema. W których punktach funkcja ta nie ma pochodnej?
 |1−x2| 
b) f(x)=

1+x2 
Właściwie to je już rozwiązałem, ale nie wiem czy dobrze. Prosiłbym o sprawdzenie rozwiązania. x∊R
 x2−1 1−x2 

gdy x∊(−;−1>∪<1;+)

f(x) =

gdy −1<x<1

x2+1 x2+1 
lim f(x) x−>+=1 lim f(x) x−>−=1 Więc funkcja ma asymptotę y=1 f(0)=0,5 f(x)=0 <=> gdy x ∊{−1,1} Funkcja jest ciągła, bo granice w −1 i 1 są równe po obu stronach. Liczę pochodne:
 4x −4x 

gdy x∊(−;−1>∪<1;+)

f'(x) =

gdy −1<x<1

(x2+1)2 (x2+1)2 
f'(x)=0 dla x=0 Rysuję wykres pochodnej f'(x)>0 gdy x∊(−1;0)∪(1;+) − Funkcja f jest rosnąca w każdym z tych przedziałów f'(x)<0 gdy x∊(−;−1)∪(0;1) − Funkcja f jest malejąca w każdym z tych przedziałów No i teraz nie wiedziałem jak udowodnić, że funckja nie ma pochodnej w x∊{−1;1} Więc postanowiłem wyliczyć granice obustronne, ale nie wiem czy to jest wystarczającym dowodem tego, że funkcja nie jest ciągła. W każdym razie te granice dla −1=1 −1+=−1 +1=−1 +1+=1 I tu właśnie wysnułęm wniosek, że dla x=1 i x=−1 nie mają pochodnych, ale trochę mi to nie wynika z tych przedziałów u góry, chyba ,że coś źle zrobiłem. W kazdym razie bardzo proszę o sprawdzenie, poprawienie, pomoc. Z góry dziękuję bardzo i pozdrawiam. emotka
30 gru 14:32
Michał: Kurczę, coś się schrzaniło w widoku tych równań.
  (x2−1)/(x2+1) gdy x∊(−;−1>∪<1;+)  
f(x) =
  (1−x2)/(x2+1) gdy −1<x<1  
  (4x)/(x2+1)2 gdy x∊(−;−1>∪<1;+)  
f'(x) =
  (−4x)/(x2+1)2 gdy −1<x<1  
Przepraszam, że tak, ale niestety coś źle działa jak wpiszę ładnie.
30 gru 14:37
Michał: Aha, zapomniałem wyznaczyć ekstremów. f(0)=fmax=0,5 f(−1)=f(1)=fmin=0
30 gru 14:53