c
całka: Oblicz całkę wymierną:
| | 11x + 22 | |
∫ |
| dx |
| | 2x2 − 16x − 18 | |
Δ = 400
x
1 = −1 x
2 = 1
| 11x + 22 | | 11x + 22 | |
| = |
| = |
| 2x2 − 16x − 18 | | 2(x+1)(x−1) | |
| | A | | B | |
= |
| + |
| / *2(x+1)(x−1) |
| | 2(x+1) | | 2(x−1) | |
11x + 22 = A(x − 1) + B(x + 1)
11x + 22 = Ax − A + BX + B
Układ równań:
11 = A + B
22 = −A + B
A = 11 − B
22 = −(11 − B) + B
22 = −11 + B + B
33 = 2B
Czy dobrze to robię na razie ? Bo B wychodzi = 16,5
6 sty 10:55
Eve: zastanawiam się, czy nie powinno być 3 ułamków?
6 sty 11:15
całka: dlaczego ? dwa powinny być
6 sty 11:17
całka: pomoże ktoś ?
6 sty 11:41
Eve: a w czym ci przeszkadza 16,5?
6 sty 11:42
całka: wynik wyszedł w ogóle inny niż w odpowiedzi, nie wiem czy rozpisać to tutaj to ktoś pomoże ?
6 sty 11:59
Ditka:
pierwiastki chyba źle policzone , wyszło mi x
1=−1 x
2=9

6 sty 12:02
Ditka:
wynik −1120ln|x+1|+12120ln|x+9|+C
6 sty 12:06
całka: Rozpiszę, może ktoś pomoże:
| | 11x + 22 | |
∫ |
| dx |
| | 2x2 − 16x − 18 | |
Δ = 400
x
1 = −1 x
2 = 1
| 11x + 22 | | 11x + 22 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| |
| 2x2 − 16x − 18 | | 2(x + 1)(x − 1) | | 2(x + 1) | | 2(x − 1 | |
| 11x + 22 | | A | | B | |
| = |
| + |
| / *2(x + 1)(x − 1) |
| 2(x + 1)(x − 1) | | 2(x + 1) | | 2(x − 1) | |
11x + 22 = A(x − 1) + B(x + 1)
11x + 22 = Ax − A − A + Bx + B
układ równań:
11 = A + B
22 = −A+ B
| | 11x + 22 | | | | | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + |
| dx = |
| | 2x2 − 16x − 18 | | 2(x + 1) | | 2(x − 1) | |
| | 11 | | 1 | | 33 | 1 | |
= − |
| ∫ |
| dx + |
|
| dx |
| | 2 | | 2(x + 1) | | 2 | 2(x − 1) | |
t = 2x + 2
dt = 2dx / : 2
| | 11 | | 1 | | dt | | 11 | | 1 | | 11 | |
= − |
| ∫ |
| * |
| = − |
| ∫ |
| dt = − |
| *ln|2x + 2| + C |
| | 2 | | t | | 2 | | 4 | | t | | 4 | |
t = 2x − 2
dt = 2dx / :2
| | 33 | | 1 | | dt | | 33 | | 1 | | 33 | |
= |
| ∫ |
| * |
| = |
| ∫ |
| *dt = |
| *ln|2x − 2| + C |
| | 2 | | t | | 2 | | 4 | | t | | 4 | |
Podsumowując:
| | 11x + 22 | | 11 | | 33 | |
∫ |
| dx = − |
| *ln|2x + 2| + |
| *ln|2x − 2| + C |
| | 2x2 − 16x − 18 | | 4 | | 4 | |
W odpowiedziach mam sporo inny wynik. Czy mógłby ktoś to rozwiązać i powiedzieć co mu wychodzi
? Bo nie mam pojęcia gdzie mogę mieć zrobiony błąd. Dzięki.
6 sty 12:11
Gray: Na początku: x2=1 jest źle wyliczone.
6 sty 12:13
6 sty 12:15
Eve: napisałam
6 sty 12:27
całka: a tutaj w tym przykładzie będzie:
| 11x + 12 | | 11x + 12 | | A | | B | |
| = |
| = |
| + |
| |
| 2x2 − 16x − 18 | | 2(x + 1)(x − 9) | | 2(x + 1) | | 2(x − 9) | |
?
6 sty 12:51
całka: | | 1 | |
potem wychodzi A = − |
| |
| | 10 | |
6 sty 12:55
całka: czemu mi wychodzi inaczej ?
| | 11x + 22 | |
∫ |
| dx |
| | 2x2 − 16x − 18 | |
Δ = 400
x
1 = −1 x
2 = 9
| 11x + 12 | | 11x + 12 | |
| = |
| = |
| 2x2 − 16x − 18 | | 2(x + 1)(x − 9) | |
| | A | | B | |
= |
| + |
| / *2(x + 1)(x − 9) |
| | 2(x + 1) | | 2(x − 9) | |
11x + 12 = A(x − 9) + B(x + 1)
11x + 12 = Ax − 9A + Bx + B
| | 11x + 22 | | | | | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | 2x2 − 16x − 18 | | 2(x + 1) | | 2(x − 9) | |
i np. z tej całki pierwszej po znaku = wychodzi:
czyli inaczej niż powinno, co robię źle ? Co u was stało się z tą 2 w ln ? dlaczego u was
6 sty 13:10
całka: ?
6 sty 14:06
całka: ?
6 sty 17:36
całka: mógłby mi ktoś to dobrze rozwiązać ? bo w moim rozwiązaniu chyba są gdzieś błędy ?
6 sty 17:37