| x | |||||||||||||||||
∫ | dx | ||||||||||||||||
|
| x | ||||||||||||||||
|
| 3 | 1 | |||
x1 = − | x2 = | |||
| 4 | 4 |
| x | x | ||||||||||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
| A | B | 3 | 1 | |||||||||||||||||||||||
= | + | / *(x + | )(x − | ) | ||||||||||||||||||||||
|
| 4 | 4 |
| 1 | 3 | |||
x = A(x − | ) + B(x + | ) | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 3 | |||
x = A − | A + Bx + | B | ||
| 4 | 4 |
| 1 | 3 | |||
0 = − | A + | B | ||
| 4 | 4 |
| 3 | ||
A = | ||
| 4 |
| 1 | ||
B = | ||
| 4 |
| x |
|
| |||||||||||||||||||||||||||||||||||||
∫ | dx = ∫ | dx + ∫ | dx | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
|
|
| 3 | 3 | 1 | ||||||||||||||
∫ | dx = | t = x + | dt = x | = | ∫ | dt = | |||||||||||||
| 4 | 4 | t |
| 3 | 3 | 3 | ||||
= | ln|t| + C = | ln|x + | | + C | |||
| 4 | 4 | 4 |
| 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||
∫ | dx = | t = x − | dt = dx | = | ∫ | dt = | |||||||||||||
| 4 | 4 | t |
| 1 | 1 | |||
= | ln|x − | | + C | ||
| 4 | 4 |
| x | 3 | 3 | 1 | 1 | |||||||||||||||||||||
∫ | dx = | ln|x + | | + | ln|x − | | + C | ||||||||||||||||||||
| 4 | 4 | 4 | 4 |
| x | 1 | ||||||||||||||||||
∫ | dx = | ln|4x − 1| + 3ln|4x + 3| + C | |||||||||||||||||
| 4 |
| 1 | 1 | |||
x− | = | (4x−1) | ||
| 4 | 4 |
| 3 | 1 | |||
x+ | = | (4x+3) | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
log | redukuje sie do 0 | |
| 4 |