Rozwiąż równania
Guma: −x2+5x−6=0
20 lis 11:16
Guma: Rozwiąż równania:
−3(x−1)2+5=0
20 lis 11:17
Mateusz: w 1 równaniu liczysz Δ i w zaleznosci jaka ta Δ wyjdzie liczysz pierwiastki albo i nie o
równaniach kwadratowych mozesz poczytacv tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html
W 2 wymnazasz to co w nawiasie otrzymujesz −3x
2+9 + 5 = 0 => redukujesz wyrazy podobne i tez
rozwiązujesz równanie kwadratowe
20 lis 11:34
Guma: Rozwiąż równania: −3(x−1)2+5=0
20 lis 11:35
Guma: Δ=52−4razy(−1)razy6=25+24=49 o to chodzi?
20 lis 11:42
Mateusz: tak o to chodzi tam w drugim wkradł mi się błąd nie mabyć −3x2+9 tylko −3x2+3
20 lis 11:44
Guma: Czy ktoś wie jak rozpisać te zadania ? ja muszę widzieć jak to i skąd to



a)−3(x−1)2+5=0 ,,,,,,, b)−x2+5x−6=0
20 lis 12:00
Lilka: −x
2+5x−6=0
−x
2+5x=6
−x+5=6
−x=6−5
−x=1/−1
x=−1
Δ=b
2−4ac −wzr.
Δ=5
2−4(−1)6
Δ=25+24=49
√Δ=
√49=7
x
1=
−5−72=
122=6
x
2=
−5+72=
22=0
20 lis 14:53
Lilka: −x
2+5x−6=0
−x
2+5x=6
−x+5=6
−x=6−5
−x=1/−1
x=−1
Δ=b
2−4ac −wzr.
Δ=5
2−4(−1)6
Δ=25+24=49
√Δ=
√49=7
x
1=
−5−72=
122=6
x
2=
−5+72=
22=0
20 lis 14:54
Łukasz: no bez jaj
−x2+5x−6=0
−x2+5x=6
−x+5=6⇒a tu co x wyparował, wszystko dalej jest źle
−x=6−5
−x=1/−1
x=−1
Δ=b2−4ac −wzr.⇒faktycznie trzeba skorzystać z tego wzoru
√Δ=√52−4*(−1)*(−6)
Δ=1
21 lis 22:40
Łukasz: i w końcowym wyniku
21 lis 22:42
Łukasz: Mateusz widzę też geniusz z matmy najpierw to się podnosi do kwadratu a dopiero później mnoży

ten przykład 2 powinien wyglądać tak
−3x
2+6x+2
i tak ja wcześniej liczysz Δ
√Δ=2
√15
później obliczasz pierwiastki ze wzoru
54
21 lis 22:57
angela: x²+5x"+6=0
17 kwi 18:58
nika: x2−5x+6<0
3x2+4x−2≥ 0
4x2+4x+16≤ 0
x2−5<0
x2−4x+4≥0
1 sty 22:07
marta: prosze o pomoc x2+5x=0
9 sty 20:16
bezendu: x2+5x=0
x(x+5)=0
x=0 x=−5
9 sty 20:19
aaaaaa!: Δ=b2−4ac
Δ=52−4*1*0
Δ=25−0
Δ=√25
Δ=5
policz x1 i x2 wzory to na x1 −b+pierwiastek z Δ (to w liczniku) a w mianowniku 2razy a
a na x2 −b−pierwiastek z Δ i reszta tak samo
9 sty 20:35
bezendu: @aaaaaaa! po co liczyć Δ ? można szybciej
9 sty 20:36
ZK: Rownania kwadratowe niepelne liczy sie bez delty
Przykllad wyzej post bezendu . Inny x2−5 =0 to (x−√5)(x+√5) =0 to x−√5=0 lub x+√5=0
policz
albo tak x2−5=0 to x2=5 wiec x=√5 lub −√5 . Dla treningu policz sobie to z delty i
porownaj wyniki .
Jesli jest x2+49=0 x2=−49 nie ma rozwiazan w zbiorze liczb rzeczywistych bo ...... dopowiedz
sobie to lepiej zrozumiesz
9 sty 21:01
kasia: x2−5x−6>0
17 mar 19:34
pigor: ..., np. tak :
x2−5x−6 >0 ⇔ x
2+x−6x−6 >0 ⇔ x(x+1)−6(x+1) >0 ⇔
⇔ (x+1)(x−6) >0 ⇔
x<−1 v x>6 ⇔
x∊(−∞;−1)U(6;+∞). ...
17 mar 19:44