bład bezwzględny
duo: Liczba 15 jest przybliżeniem z niedomiarem liczby x. Błąd bezwzględny tego przybliżenia jest
równy 0,24. Ile wynosi x? robię wedłu schematu i nie wychodzi.ma wyjść 15,24.Będę wdzięczna za
pomoc.
5 sty 20:37
Eta:
Jaki masz ten "schemat"? napisz, to może schemat trzeba zmienić na poprawny
5 sty 20:50
duo:
|15−x|:x*100=0.24
5 sty 20:55
Eta:
x>15 −− szukana liczba
Δ= |x−15| ⇒ |x−15|=0,24 ⇒ x−15= =,24 lub x−15= −0,24
która jest poprawna ?
5 sty 21:00
Eta:
poprawiam chochlika : ⇒ x−15=0,24
5 sty 21:03
duo:
5 sty 21:05
Eta:
A krótko, bez "schematów"
przybliżenie z niedomiarem , oznacza ,że ta liczba to: 15+0,24= 15,24
przybliżenie z nadmiarem , oznacza,ż ta liczba to: 15−0,24= 14,76
5 sty 21:08
Eta: Pewnie pomyliłeś błąd względny z błędem bezwzględnym
5 sty 21:09
duo: Dziękuję bardzo za pomoc, ale czy to nie jest błąd względny?
5 sty 21:10
5 sty 21:12