Geometria
riv: Zapisz płaszczyznę (x,y,z)=(t+s, 1+2t+s,2+t+3s) w postaci normalnej.
Kompletnie nie wiem jak zacząć
5 sty 19:35
riv: Ax + By + Cz + D = 0
Pewnie jakoś z tego wzoru muszę skorzystać, ma ktoś pomysł?
5 sty 20:02
Gray: Chcesz: A(x−x0) + B(y−y0)+ C(z−z0)=0. Szukasz wektora [A,B,C] − prostopadłego do płaszczyzny
i punktu (x0,y0,z0), który na niej leży. Jakie informacje wynikają z postaci
parametrycznej, którą Ty masz?
5 sty 20:03
riv: a nie będą to czasem 2 wektory, skoro występuje zmienne t, s
5 sty 20:14
riv: nie wiem, według moich domysłów: punkt (0,1,2)
wektory:
u = [1,2,1]
v= [1,1,3]
5 sty 20:18
riv: no i dalej bym policzył wektor prostopadły do tych 2 wektorów, ma to sens?
5 sty 20:21
Mila:
n→=u→ x v→
licz.
5 sty 20:24
riv: [−5,2,1]
5 sty 20:28
Mila:
Dobrze, dalej wg wskazówki Gray'a.
5 sty 20:29
riv: Wynik: −5x+2y+z−4=0.
Wszystko się zgadza. Dziękuje
5 sty 22:07
riv: Jeszcze jedno pytanie, jaki jest warunek równegłości dla takiego wektora [1,2,4]
5 sty 23:14
Mila:
k*[1,2,4], k∊R i k≠0
5 sty 23:27
riv: więc jakie moga być 2 przykładowe wektory równoległe do [1,2,4] ?
[2,4,8] ?
5 sty 23:30
riv: Potrzebne mi to bo muszę równanie x+2y+4z−7 zapisać w postaci parametrycznej.
Punkt P mam [1,2,4] i dalej wszystko stanęło
5 sty 23:33
Mila:
Zaraz podam linka, kolega to ładnie rozwiązał, ja mam sposób mniej ładny.
[1,2,4] to wektor prostopadły do podanej płaszczyzny, musisz znaleźć wektory leżące w
płaszczyźnie.
5 sty 23:37
5 sty 23:40
riv: jednak to nie to, źle może to ująłem, wynik to: (x,y,z)=(7−2s−4t,s,t)
Pomęczę się jeszcze chwilę, może wpadnę na rozw.
6 sty 00:16
Gray: Jaką masz treść?
6 sty 00:36
Gray: Może to Ci pomoże: wektory prostopadłe do [1,2,4] to np. [−2,1,0] oraz [−4,0,1]. To będą
wektory równoległe do pewnej płaszczyzny (domyślam się tylko czego szukasz znając Twój wynik;
treści nie znam).
6 sty 01:21
AS:
dla t = 1 s = 2 mamy x = 3 , y = 5 , z = 9 , punkt A(3,5,9)
dla t = 2 s = 1 mamy x = 3 , y,= 6 , z = 7 . punkt B(3,6,7)
dla t = 0 s = 0 mamy x = 0 , y = 1 , z = 2 punkt C(0,1,2)
Równane płaszczyzny przez trzy punkty
5*x − 2*y − z + 4 = 0
6 sty 09:27
riv: Zapisz płaszczyznę x+2y+4z=7 w postaci parametrycznej
taka jest treść
6 sty 21:40
Mila:
Wczoraj napisałam, ale myslałam, że skorzystasz z wersji [n[Gray'a] to usunęłam.
To Twój wynik, czy z odpowiedzi?
(x,y,z)=(7−2s−4t,s,t)
Zaraz sprawdzę wektory
[−2,1,0], [−4,0,1]
6 sty 21:50
riv: z odpowiedzi, ja nie umiem do tego dojść, miałem podobne zadanie, tylko że były podane już te
punkty i wystarczyło że znalazłem wzór i wstawiłem
6 sty 21:51
Gray: Wektor prostopadły do płaszczyzny x+2y+4z=7 to u=[1,2,4]. Wektory równoległe możemy więc
wybrać jako np. v=[−2,1,0] i w=[−4,0,1] (bo uov=uow=0).
Potrzebny jeszcze jakiś punkt z Twojej płaszczyzny: powiedzmy: (x,y,z)=(7,0,0).
Stąd jej postać parametryczna to:
(x,y,z)=(7,0,0) + s(−2,1,0) + t(−4,0,1) = (7−2s−4t,s,t).
Koniec.
6 sty 22:15
Mila:
Ja rozwiązuję tak.
π: x+2y+4z=7
Dla z=0
x+2y=7 dla y=0
x=7
P=(7,0,0)∊π
Szukam jeszcze dwóch punktów :
z=0
x+2y=7, y=1
x+2=7
x=5
A=(5,1,0)∊π
======
B:
y=0
x+4z=7, z=1
x+4=7
x=3
B=(3, 0,1)
PA→=[−2,1,0]
PB→=[−4,0,1]
Sprawdzam iloczyn
[−2,1,0]x [−4,0,1]=[1,2,4] dla innych punktów otrzymasz wektor ||n→=[1,2,4]
x=7−2s−4t
y=0+s+0t
z=0+0s+t
========
6 sty 22:25