Napisać równanie parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkt P (4, 7, 2)
Nissan: Napisać równanie parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkt P (4, 7, 2) i prostopadłej
do prostej
| | ⎧ | 3x+2y−z−3=0 | |
| l: | ⎩ | x−y−3z−6=0 |
|
31 gru 19:23
Mila:
v→− Wektor kierunkowy prostej l:
Prosta l w postaci krawędziowej ma wektor kierunkowy v→=[3,2,−1]X[1,−1,−3]⇔
i j k
3 2 −1
1 −1 −3
v→=−7i+8j−5k
v→=[−7,8,−5]
Płaszczyzna jest prostopadła do wektora v→.
−7(x−4)+8*(y−7)−5*(z−2)=0⇔
−7x+28+8y−56−5z+10=0⇔
−7x+8y−5z−18=0
31 gru 19:51
Gray: Skoro wektor [−7,8,−5] jest prostopadły do płaszczyzny, to wektory [8,7,0] oraz [0,5,8] są do
niej równoległe. Stąd, równanie parametryczne tej płaszczyzny może mieć postać:
x=4 + 8u
y=7 + 7u + 5v
z=2 + 8v,
gdzie u,v∊R
31 gru 20:14
Nissan: Nie za bardzo rozumiem tego przejścia ,,Skoro wektor [−7,8,−5] jest prostopadły do płaszczyzny,
to wektory [8,7,0] oraz [0,5,8] są do niej równoległe". Nie widzę tego po prostu ale czuję ,że
jest to banalne.
1 sty 11:45
Kacper:
Jest
1 sty 12:01
Gray:
a) Wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest zerem.
b) Wektor prostopadły do wektora prostopadłego do płaszczyzny jest do niej równoległy.
1 sty 13:10
Mila:
Nie dokończyłam zadania ( nie doczytałam, że ma być równanie parametryczne).
Gray, Nissanowi chyba chodzi o to, jak ustaliłeś współrzędne wektorów prostopadłych
do v→.
1 sty 15:41
Mila:
?
1 sty 16:24
1 sty 16:49
Gray: Jak zapyta wprost to odpowiem (lub ktoś mnie ubiegnie). Domysłom w tym roku mówię dość!
1 sty 19:18
Mila:
1 sty 19:26
Nissan : No właśnie jak ustalić te współrzędne wektorów?:(
2 sty 09:23
Gray: Naturalny iloczyn skalarny dwóch wektorów z R3: [ax,ay,az] oraz [bx,by,bz] to
[ax,ay,az]o[bx,by,bz] = axbx+ayby+azbz
Szukając wektora prostopadłego do [−7,8,−5], szukamy takich liczb bx,by,bz, aby
[−7,8,−5]o[bx,by,bz] =0.
Widać, że wystarczy przyjąć np. bx=0; wówczas aby 8by−5bz=0 wystarczy przyjąć by=5 i bz=8.
To tylko jedna z wielu możliwości.
2 sty 10:30
Nissan: Dziękuje
3 sty 11:06
Rose: . Napisać równanie ogólne płaszczyzny przechodzącej przez
punkt P0 = (−1, 2, −3) i prostopadłej do prostej x+3
−2 =
y−1
5 =
z+6
4
. ktoś mógłby mi to wytłumaczyć
3 lut 13:07
Jerzy:
Wektor kierunkowy tej prostej jest zarazem wektorem normalnym szukanej płaszczyzny.
Mając wektor normalny płaszczyzny i punkt należący do niej wystarczy do napisania równania
płaszczyzny.
Tutaj n→ = [−2,5,4] i P = (−1,2,−3)
Płaszczyzna: −2(x + 1) + 5(y − 2) + 4(x +3) = 0
3 lut 13:12
Rose: Dziękuję bradzo
3 lut 13:15