Równanie trygonometryczne.
Szczepan: Witajcie, mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego po skróceniu równania w zadaniu
4043 do
| | π | | 1 | |
sin( |
| −x)= |
| w kolejnym kroku po lewej stronie równania wpisujemy to co mamy |
| | 3 | | 2 | |
wewnątrz nawiasu, a po lewej wartości odczytane z wykresy? Nie rozumiem, dlaczego porzucamy
"sin"?
4 sty 22:27
PW: Nie opowiadaj dowcipów. Na tej zasadzie trzeba powiedzieć, że rozwiązując równanie
x2 = 9
"porzucamy funkcję kwadratową".
4 sty 22:31
Szczepan: A nie coś w stylu, że:
sin90◯=1
| | π | |
Czyli jak w zadaniu 90◯=1, idąc dalej |
| =1, co oczywiście nie jest prawdą. |
| | 2 | |
Może wymyślam, ale Pan/i chyba nie rozumieją o co mi chodzi
4 sty 22:45
Szczepan: nvm
4 sty 22:45
PW: To Ty nie rozumiesz tamtego rozwiązania. Specjalnie zielonym kolorem zaznaczyli na wykresie
podstawowe rozwiązania równania, a potem pod wykresem − też na zielono − pokazali jak je
wykorzystują do napisania wszystkich rozwiązań (wynikających z okresowości funkcji sinus).
4 sty 22:50