ekstremum w przedziale
rasta: Dla jakich wartości parametru a funkcja f określona wzorem f(x) = ax3 – 3x2 + 9x –1 osiąga w
dokładnie jednym punkcie przedziału (1; 2) ekstremum
mam już warunek konieczny, ale nie wiem co dalej. moglby ktos mi pomóc jakoś?
4 sty 19:53
panpawel: no pochodna ma być równa zero tylko w jednym miejscu
4 sty 20:43
rasta: | | 1 | |
no i mam a= |
| ale co mi to daje? |
| | 3 | |
4 sty 20:44
Mila:
f'(x)=3ax
2−6x+9
Pochodna ma jedno miejsce zerowe x
0 i zmienia znak przy przejściu przez x
0⇔
a=0 wtedy
f'(x)=−6x+9
a
| | 3 | |
f(x)=−3x2+9x+1 ma ekstremum dla x= |
| ∊(1,2) |
| | 2 | |
4 sty 21:27
Mila:
4 sty 21:41
4 sty 21:42
===:

zielony dla a=−0,8
niebieski dla a=−0,5
fiolecik dla a=−0.1
rudy dla a=0
czerwony dla a=0,1
4 sty 21:52
Mila:
Zrozumiałam ,że ma być wyłącznie jedno ekstremum, Twoje funkcje mają dwa ekstrema, w tym jedno
w przedziale (1,2).
4 sty 22:02
Mila:
Też tak badałam, po rozwiązaniu układu odpowiednich nierówności.
4 sty 22:03
===:
Tak to jest jak wpisują zadania "swoimi słowami"
4 sty 22:05
Mila:
No to co ustalamy Tadeuszku?
Czekamy na odzew autorki?
4 sty 22:08
.........::
Najpierw idźcie na długi spacer
4 sty 22:10
Eta:
4 sty 22:11
===:
... nic nie ustalimy ... Koleżka pod różnymi nickami wrzuca zadanka i co jakiś czas
sprawdza −
4 sty 22:12
===:
... tyle, że gdyby interpretować treść "po Twojemu"
Mila ... to po cóż by ten zapis
o przedziale

?
4 sty 22:18
Mila:
?
4 sty 22:59
===:
?
4 sty 23:03