ekstrema w przedziale
Rastafarianin: Dla jakich wartości parametru a funkcja f określona wzorem f(x) = ax3 – 3x2 + 9x –1 osiąga w
dokładnie jednym punkcie przedziału (1; 2) ekstremum
4 sty 16:21
Kacper:
Warunek konieczny?
4 sty 16:23
Rastafarianin: pochodna funkcji = 0
Δ: 36−108a
36−108a=0
a=1/3...
i co dalej?
4 sty 16:27
Rastafarianin: ktoś może pomoże?
4 sty 17:35
===:

f'(x)=3ax
2−6x+9
f'(x)=0 ax
2−2x+3=0 Δ=4−12a ⇒
√Δ=2
√1−3a gdzie a<1/3
| | 2−2√1−3a | | 1−√1−3a | |
x1= |
| = |
| |
| | 2a | | a | |
i teraz rozpatruj
| | 1−√1−3a | | 1+√1−3a | |
1< |
| <2 i 1< |
| <2 |
| | a | | a | |
i z tego wyznaczaj a
Nie chce mi się liczyć (masz szkic graficzny)
4 sty 21:38
rasta: mam jeszcze pytanko: czy a mam rozważać przypadkami?
4 sty 22:16
===:
Zapisz nam dokładną treść zadania .... dokładnie a nie swoimi słowami ...
4 sty 22:21
Rastafarianin: to jest wlasnie tresc zadania. tak mam w książce
4 sty 22:56
===:
a jaką masz odpowiedź?
4 sty 22:58
Mila:
A może masz odpowiedź?
4 sty 22:58
Rastafarianin: nie mam niestety, gdybym miał to bym do niej dążył.
5 sty 13:56