matematykaszkolna.pl
zadanie Blue: W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona z wierzchołka kata prostego c podzieliła przeciwprostokątną na odcinki AD i BD. Wykaż, że |CD|= |AD|*|BD| Czyli muszę wykazać, że te odcinki tworzą c. geometryczny Ale jak to zrobić?
4 sty 19:03
Kacper: Podobieństwo trójkątów. To bardzo łatwe zadanie.
4 sty 19:07
Eta: rysunek Trójkąty ADC i DBC są podobne z cechy (kkk)
|CD| |DB| 

=

⇒ ....... teza
|AD| |CD| 
4 sty 19:08
Blue: Dzięki Eta, rzeczywiście proste zadanie emotka
4 sty 19:13
Eta: Zadanie z gimnazjum emotka
4 sty 19:17
hejka: A Ty Blue po takim tu wielomiesięcznym treningu też komuś pomogłaś?, bo widzę, że wciąż ciągle nie jesteś samodzielna i oczekujesz wytarcia przez nianię swojego noska?
4 sty 19:19
Kacper: I okazało się prawdą co mówiła Eta i Mila emotka
4 sty 19:33
Blue:
4 sty 19:38
Blue: no bo ja po prostu nie umiem planimetrii i tyle emotka
4 sty 19:38
hejka: Nie odpowiedziałaś na pytanie. Czy Ty Blue komuś tu pomogłaś?
4 sty 19:46
Blue: Celowo. Nie miałam zamiaru odpowiadać na głupie komentarze. Rzadko pomagam innym, chociaż chyba kilka razy się zdarzyło. A co Ciebie to tak interesuje?
4 sty 19:54
Eta: @ Blue planimetria dla treninguemotka zad.1 wykaż,że w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych a i b suma długości średnic okręgu wpisanego i okręgu opisanego na tym trójkącie jestdwa razy większa od średniej artymetycznej długości przyprostokątnych. zad.2wykaż,że jeżeli przekątna trapezu równoramiennego jest dwusieczną kąta ostrego trapezu i tworzy z drugim ramieniem kąt prosty,to kąt ostry trapezu ma miarę 60o zad.3W trójkącie ABC środkowa poprowadzona z wierzchołka C przecina bok AB w punkcie D, zaś półprosta DE jest dwusieczną kąta BDC. Wykaż,że jeżeli DE⊥BC , to trójkąt ABC jest prostokątny. Powodzenia emotka
4 sty 20:28
Eta: Gdzie jest Blue? wystraszyła się? emotka
4 sty 21:02
bezendu: Pewnie tak emotka
4 sty 21:04
Eta: @bezendu nie rozwiązuj
4 sty 21:08
bezendu: Eta gdybym jeszcze umiałemotka
4 sty 21:36
Blue: Eta, dziękuję Zaraz się biorę za te zadankaemotka
5 sty 16:58
Blue: Chociaż, skoro bezendu mówi, że nie umie, to jestem przekonana na 99,(9) %, że ich nie rozwiążę, ale zawsze warto spróbować emotka
5 sty 16:59
Eta: Musisz rozwiązać i na pewno dasz radę ( nie są trudne emotka
5 sty 17:04
Blue: Zrobiłam te dwa pierwsze, ale z trzecim się męczę. Zaraz wrzucę skany...
5 sty 17:28
Blue: Ej Zrobiłam to trzecie też, ale nie wiem, czy dobrze
5 sty 17:39
Eta: No i bardzo dobrze emotka ( pokaż skany,to sprawdzę
5 sty 17:41
kyrtap:
5 sty 17:45
Blue: Poczekajcie chwilkę, mój skaner zamula emotka Zaraz będą... emotka
5 sty 17:46
kyrtap: spoko poczekam emotka Eta też poczeka emotka
5 sty 17:46
Eta: Ja na razie idę piec pizzę emotka
5 sty 17:47
kyrtap: pizza powiadasz a z czym?
5 sty 17:48
Eta: Z żółtym serem
5 sty 17:49
kyrtap: Margherita powiadasz smacznego w takim razie emotka
5 sty 17:50
5 sty 17:54
Blue: Nie zapomnij pokroić kawałków w kształcie delty^^
5 sty 17:54
Blue: Czekam na opinię emotka
5 sty 18:20
Eta: rysunekBlue zad1 ale nakombinowałaś rozwiązanie w 2minuty W tablicach masz wzory( jak nie pamiętasz)
 c a+b−c 
R=

, r=

2 2 
to 2R+2r= c+a+b−c = a+b i odpowiedź .....
5 sty 22:22
Eta: rysunek Zad2..... no ....zaliczone ale... staraj się elegancko, przejrzyście z oznaczeniami sporządzać rysunki ( nie rysuj bohomazów ! Mogłaś też tak opisać na podstawie ładnego rys. |<ADB|=90o −− z treści zadania, BD jest dwusieczną kąta ABC to w trójkącie prostokątnym ABD : 2α+α=90o ⇒ α= 30o to kąty ostre trapezu mają miarę 2α= 60o
5 sty 22:38
Eta: 3/ ok
5 sty 22:40
Mila: rysunekΔABC− Δprostokatny r− promień okręgu wpisanego w ΔABC R− promień okręgu opisanego na ΔABC |AB|=2R |AC|=b |BC|=a Punkty styczności okręgu z ramieniem są jednakowo odległe od wierzchołka kąta. a−r+b−r=2R⇔ a+b=2r+2R⇔
 a+b 
2*

=2r+2R gdzie 2r,2R− średnice...
 2 
5 sty 22:43
Eta: Mila ja nie zabieram Ci Blue ( bo nie lubię otwierać tych linków ze skanami emotka
5 sty 23:48
5 sty 23:52
Blue: Ja czasem chodzę okrężnymi ścieżkami ^^ Tak już mam emotka
6 sty 10:21