zadanie
Blue: W trójkącie prostokątnym ABC wysokość CD poprowadzona z wierzchołka kata prostego c podzieliła
przeciwprostokątną na odcinki AD i BD. Wykaż, że |CD|=
√|AD|*|BD|
Czyli muszę wykazać, że te odcinki tworzą c. geometryczny

Ale jak to zrobić?
4 sty 19:03
Kacper:
Podobieństwo trójkątów.
To bardzo łatwe zadanie.
4 sty 19:07
Eta:

Trójkąty ADC i DBC są podobne z cechy (kkk)
| |CD| | | |DB| | |
| = |
| ⇒ ....... teza |
| |AD| | | |CD| | |
4 sty 19:08
Blue: Dzięki Eta, rzeczywiście proste zadanie
4 sty 19:13
Eta:
Zadanie z gimnazjum
4 sty 19:17
hejka:
A Ty Blue po takim tu wielomiesięcznym treningu też komuś pomogłaś?, bo widzę, że wciąż
ciągle nie jesteś samodzielna i oczekujesz wytarcia przez nianię swojego noska?
4 sty 19:19
Kacper:
I okazało się prawdą co mówiła
Eta i
Mila
4 sty 19:33
Blue:
4 sty 19:38
Blue: no bo ja po prostu nie umiem planimetrii i tyle
4 sty 19:38
hejka:
Nie odpowiedziałaś na pytanie. Czy Ty Blue komuś tu pomogłaś?
4 sty 19:46
Blue: Celowo. Nie miałam zamiaru odpowiadać na głupie komentarze. Rzadko pomagam innym, chociaż chyba
kilka razy się zdarzyło. A co Ciebie to tak interesuje?
4 sty 19:54
Eta:
@
Blue planimetria dla treningu
zad.1 wykaż,że w trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych
a i
b
suma długości średnic okręgu wpisanego i okręgu opisanego na tym trójkącie
jestdwa razy większa od średniej artymetycznej długości przyprostokątnych.
zad.2wykaż,że jeżeli przekątna trapezu równoramiennego jest dwusieczną kąta ostrego
trapezu i tworzy z drugim ramieniem kąt prosty,to kąt ostry trapezu ma miarę
60o
zad.3W trójkącie ABC środkowa poprowadzona z wierzchołka C przecina bok AB
w punkcie D, zaś półprosta DE jest dwusieczną kąta BDC.
Wykaż,że jeżeli DE⊥BC , to trójkąt ABC jest prostokątny.
Powodzenia
4 sty 20:28
Eta:
Gdzie jest
Blue? wystraszyła się?
4 sty 21:02
bezendu:
Pewnie tak
4 sty 21:04
Eta:
@
bezendu nie rozwiązuj
4 sty 21:08
bezendu:
Eta gdybym jeszcze umiał
4 sty 21:36
Blue: Eta, dziękuję

Zaraz się biorę za te zadanka
5 sty 16:58
Blue: Chociaż, skoro bezendu mówi, że nie umie, to jestem przekonana na 99,(9) %, że ich nie
rozwiążę, ale zawsze warto spróbować
5 sty 16:59
Eta:
Musisz rozwiązać i na pewno dasz radę ( nie są trudne
5 sty 17:04
Blue: Zrobiłam te dwa pierwsze, ale z trzecim się męczę. Zaraz wrzucę skany...
5 sty 17:28
Blue:
Ej

Zrobiłam to trzecie też, ale nie wiem, czy dobrze
5 sty 17:39
Eta:
No i bardzo dobrze

( pokaż skany,to sprawdzę
5 sty 17:41
kyrtap:
5 sty 17:45
Blue: Poczekajcie chwilkę, mój skaner zamula

Zaraz będą...
5 sty 17:46
kyrtap: spoko poczekam

Eta też poczeka
5 sty 17:46
Eta:
Ja na razie idę piec pizzę
5 sty 17:47
kyrtap: pizza powiadasz a z czym?
5 sty 17:48
Eta:
Z żółtym serem
5 sty 17:49
kyrtap: Margherita powiadasz smacznego w takim razie
5 sty 17:50
5 sty 17:54
Blue: Nie zapomnij pokroić kawałków w kształcie delty^^
5 sty 17:54
Blue: Czekam na opinię
5 sty 18:20
Eta:
Blue
zad1

ale nakombinowałaś
rozwiązanie w
2minuty
W tablicach masz wzory( jak nie pamiętasz)
to 2R+2r= c+a+b−c = a+b
i odpowiedź .....
5 sty 22:22
Eta:

Zad2..... no ....zaliczone
ale... staraj się elegancko, przejrzyście z oznaczeniami sporządzać rysunki
( nie rysuj
bohomazów !
Mogłaś też tak opisać na podstawie ładnego rys.
|<ADB|=90
o −− z treści zadania, BD jest dwusieczną kąta ABC
to w trójkącie prostokątnym ABD : 2α+α=90
o ⇒ α= 30
o
to kąty ostre trapezu mają miarę 2α= 60
o
5 sty 22:38
Eta: 3/ ok
5 sty 22:40
Mila:

ΔABC− Δprostokatny
r− promień okręgu wpisanego w ΔABC
R− promień okręgu opisanego na ΔABC
|AB|=2R
|AC|=b
|BC|=a
Punkty styczności okręgu z ramieniem są jednakowo odległe od wierzchołka kąta.
a−r+b−r=2R⇔
a+b=2r+2R⇔
| | a+b | |
2* |
| =2r+2R gdzie 2r,2R− średnice... |
| | 2 | |
5 sty 22:43
Eta:
Mila ja nie zabieram Ci
Blue 
( bo nie lubię otwierać tych linków ze skanami
5 sty 23:48
5 sty 23:52
Blue: Ja czasem chodzę okrężnymi ścieżkami ^^ Tak już mam
6 sty 10:21