wyznacz wszystkie wartości parametrów
Karolina: wyznacz wszystkie wartości parametrów p i q dla których nierównosć jest spełniona przez kazda
liczbe rzeczywista:
(x+6)(x−3)(x2+px−2qx+6q)≥0
pomoze ktoś?
4 sty 14:02
4 sty 14:11
Karolina: to mi nie pomogło, potrzebuje konieczne załozenia
4 sty 14:15
niechciany: zajdzie tylko wtedy gdy nierówność będzie w postaci :
(x+6)2(x−3)2
4 sty 14:19
niechciany: ≥ 0
4 sty 14:19
4 sty 14:19
===:
x2+3x−18=x2+x(p−2q)+6q
Zatem:
3=p−2q p=−3
−18=6q ⇒ q=−3
4 sty 14:20
Karolina: omg.. zachciało sie rozszerzonej matmy xD
4 sty 14:22
===:
... nie narzekaj ... zaciśnij ząbki ... i do przodu −
4 sty 14:23
Karolina: tak bedzie, mam jeszcz3 4 miechy
4 sty 14:31