równianie do rozwiązania :)
Karolina: ile rozwiązan ma równanie 2x3−x2+x+5=0 ?
a.0
b.1
c.2
d.3
4 sty 13:46
zuz.: równania mają tyle rozwiązań ile największa potęga przy x, czyli tutaj 3. oczywiście niektóre
mogą być ze zbioru liczb zespolonych lub się powtarzać.
4 sty 13:49
Karolina: aha, dzięki , bo próbowałam wszystkie mozliwość, hornera, wspolny cxzynnik przd nawias i nic
nie wychodziło
4 sty 13:52
niechciany: Jedno rozwiązanie rzeczywiste.
4 sty 14:18
===:
...
zuz ... do powtórki −
4 sty 14:25
===:
RÓWNANIE STOPNIA TRZECIEGO JEDNO ROZWIĄZANIE MIEĆ MUSI

A MOŻE MIEĆ TEŻ DWA LUB TRZY −
4 sty 14:26
===:
... i co
Karolina ... jak to rozwiązać

?
4 sty 14:36
===:
... hej hej "rozszerzona" maturzystko −

JAK WYKAŻESZ, ŻE JEDEN

?
4 sty 14:58
Kacper:
Nie wykaże, bo jej nie ma.
4 sty 15:10
Wadekan: f(5) tylko pasuje trzeba policzyc p/q i podstawiac, najszybszy sposob na taki wielomian
19 kwi 20:07
Mariusz:
2x
3−x
2+x+5=0
2 −1 1 5
1/6 2 −2/3 8/9 139/27
1/6 2 0
1/6 2
| | 1 | | 5 | | 1 | |
2(x− |
| )3+ |
| (x− |
| )+139/27=0 |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 1 | | 5 | | 1 | |
(x− |
| )3+ |
| (x− |
| )+139/54=0 |
| | 6 | | 12 | | 6 | |
y=u+v
| | 5 | |
(u+v)3+ |
| (u+v)+139/54=0 |
| | 12 | |
| | 5 | |
u3+3u2v+3uv2+v3+ |
| (u+v)+139/54=0 |
| | 12 | |
| | 5 | |
u3+v3+139/54+3uv(u+v)+ |
| (u+v)=0 |
| | 12 | |
| | 5 | |
u3+v3+139/54+(u+v)(3uv+ |
| )=0 |
| | 12 | |
Wystarczy nam aby
u
3+v
3+139/54=0
| | 5 | |
(u+v)(3uv+ |
| )=0 {Nie możemy przyrównać u+v do zera ponieważ y=u+v} |
| | 12 | |
u
3+v
3+139/54=0
u
3+v
3=−139/54
u
3+v
3=−139/54
| | 125 | |
(t+139/108)2−(139/108)2− |
| |
| | 46656 | |
| | 77409 | |
(t+139/108)2− |
| |
| | 46656 | |
| | 77409 | |
(t+278/216)2− |
| |
| | 46656 | |
| | 278−√77409 | | 278+√77409 | |
(t+ |
| )(t+ |
| ) |
| | 216 | | 216 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√−278−√77409+3√−278+√77409) |
| | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
x− |
| = |
| (3√−278−√77409+3√−278+√77409) |
| | 6 | | 6 | |
| | 1 | |
x= |
| (3√−278−√77409+3√−278+√77409+1) |
| | 6 | |
19 kwi 21:39
Alex: co tu sie
17 lis 17:43
Alex: zadziało
17 lis 17:44
michał : (x+6)(x−3)(x2+px−2qx+6q)≥0
24 mar 18:18