pomóżcie :(
Kulka: Wyrażenie x2 + y2 jest równe: (x − y)2 + 2xy → odpowiedź.
Jak to zrobić żeby wyszedł taki wynik?
4 sty 12:41
Eve: a nie pomyliłeś znaków?
4 sty 12:44
Kulka: Nic nie pomyliłem, odpowiedź z ksiażki
4 sty 12:47
458: (x−y)2=x2−2xy+y2
4 sty 12:54
Eve: na pewno (x+y)2−2xy=x2+y2
4 sty 12:56
Eve:
458, trzeba wyjść od x2+y2
4 sty 12:57
Eve: Kulka czy to jest zadanie zamkniete?
4 sty 12:58
niechciany: x2 + y2 = x2 + y2 − 2xy + 2xy = x2 − 2xy + y2 + 2xy = (x−y)2 + 2xy
4 sty 12:59
niechciany: i nas przyszłość w zadaniach zamkniętych podawaj wszystkie możliwości odpowiedzi. Nie jesteśmy
czarodziejami aby się o nie domyślać.
4 sty 13:00
Eve: 
zamuliło mnie przy tym
4 sty 13:00
458: x2+y2=x2−2xy+2xy+y2=(x−y)2+2xy
4 sty 13:00
Kulka: Tak to zadanie zamkniete. Ale odpowiedz która podałem jest właściwą odpowiedzią. 485, z jakiego
wzoru to zrobiłeś ?
4 sty 13:11
4 sty 13:14
458: (x−y)2=(x−y)(x−y)=x2−xy−xy+y2=x2−2xy+y2
4 sty 13:16
Kulka: Ale dlaczego na kwadrat różnicy jeżeli ja nie wiem na początku jaka jest odpowiedź.
4 sty 13:29
niechciany: i dlatego w zadaniach tego typu zaczynasz od rozpisywania odpowiedzi i patrzysz co wychodzi.
4 sty 14:20