Proszę o szybką odpowiedź
nici: Suma dwóch liczb wynosi 11 a suma ich kwadratów 65. Jakie to liczby
3 sty 22:01
Eve: w poprzednim twoim poście masz
3 sty 22:02
nici: ale ja muszę mieć całe równanie niestety
3 sty 22:03
Eve: x+y=11
x2+y2=65
rozwiąż układ
3 sty 22:07
nici: nie rozumiem o co chodzi
3 sty 22:08
Mila:
Co to znaczy rozwiązać układ równań? Jakie znasz metody?
3 sty 22:12
kuba: prosze bardzo o pomoc jest to dla mnie strasznie ważne być może zadecyduje o tym czy zakończę
liceum
3 sty 22:15
Mila:
Dlaczego nie odpowiadasz na pytanie, chcemy Cię nauczyć.
3 sty 22:16
kuba: dla mnie co do matematyki już chyba za późno na naukę poprostu mam jutro egzamin i muszę mieć
rozwiązanie
3 sty 22:18
Eta:
x+y=11 i x
2+y
2=65
x
2+y
2= (x+y)
2−2xy=65 ⇒ 11
2−2xy=65 ⇒ xy= 28 i x+y=11
to x=4 i y=7 lub x= 7 i y=4
3 sty 22:18
pigor: ..., Suma dwóch liczb wynosi 11 a suma ich kwadratów 65. Jakie to liczby ?
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
...

no właśnie, łatwo powiedzieć, że
x+y=11 i x2+y2=65, a
dalej np. tak :
x+y=11 i x
2+y
2+2xy−2xy=65 ⇔ x+y=11 i (x+y)
2−2xy=65 ⇔
⇔ x+y=11 i 11
2−2xy=65 ⇔ x+y=11 i 121−65=2xy ⇔
⇔ x+y=11 i 56=2xy ⇔
xy=4*7 i x+y=11 v
xy=7*4 i x+y=11 ⇒
⇒ (x,y)=(4,7) v (x,y)=(7,4) ⇒
47 v
74 − szukane
liczby. ...
3 sty 22:18
kuba: dziękuję bardzo
3 sty 22:19
Eta:
Szukane liczby 47 ? i 74 ? źle
3 sty 22:22
kyrtap: Serio jest taką sztuką nauczenie się rozwiązania układu równań?
3 sty 22:24
pigor: ... racja, przepraszam : wywal
kuba u mnie to
47 v
74 i podaj
odp.szukane liczby to
4 i
7 (koniec kropka. , ich kolejność nieważna

)
3 sty 22:30
mateusz: Mam prośbę

mógłby ktoś ułożyć podobne zadanie do tego (z innymi liczbami) abym mógł sobie
rozwiązać taki układ?
Z góry dziękuję
3 sty 22:30
Eta:
@ Mateusza
Suma dwóch liczb jest równa 7, a suma ich kwadratów jest równa 25
Jakie to liczby?
3 sty 22:34
Mila:
1) Suma dwóch liczb jest równa 14, a suma ich kwadratów 100. Jakie to liczby?
2) Suma dwóch liczb jest równa 21, a suma ich kwadratów 225. Jakie to liczby?
3 sty 22:34
mateusz: Dziękuję Wam bardzo

Eta: x=4 , y=3 lub odwrotnie .
Mila:
1) x=8 , y=6 lub odwrotnie .
2) x=12 , y=9 lub odwrotnie .
3 sty 22:42
Eta:
ok

To teraz takie :
Różnica dwu liczb jest równa 8, a suma ich kwadratów jest równa 68
Jakie to liczby?
3 sty 22:45
Arcyksiążę:
To coś ode mnie też:
Czy istnieją funkcje f, g : R −> R takie , że ich iloczyn , oraz złożenie f(g(x)) są ciągłe w R
, a funkcja
g(f(x)) nie jest ciągła w żadnym punkcie ?
3 sty 22:46
Bolek:
Lepiej by było, żeby
nici nie zakończył liceum z taka marną wiedzą, przynajmniej o jednego
szczycącego się świadectwem szkoły średniej tumana byłoby mniej
3 sty 23:01
mateusz: Dzień dobry Eta.
Nie ukrywam, że mam pewne wątpliwości co do zadanie z 22:45, dlatego napiszę jak próbowałem
robić
x−y=8
x
2+y
2=68
(x−y)2=82
x2+y2=68
x
2+y
2−2xy=64
x
2+y
2=68
68−2xy=64
x
2+y
2=68
xy=2
I na końcu źle mi wychodzi

podejrzewam, że popełniłem błąd w tym zaznaczonych na
czerwono.
4 sty 10:30
kyrtap: nie siłuj się na rozwiązywanie takimi metodami proponuję klasycznie to rozwiązać
z pierwszego rozwiązania wyznacz x = y + 8 i podstaw do drugiego równania (y+8)2 + y2 = 68
4 sty 10:59
mateusz: Kyrtap:
jak mam obliczyć z tego y?
y2+8y=2?
5 sty 23:25
Eta:
y2+8y−2=0 Δ=....
5 sty 23:32
mateusz: Δ=
√72=6
√2
Δ>0, więc są dwa rozwiązania
x
1 = − 4 − 3
√2
x
2 = − 4 + 3
√2
Rozwiązywałem takie równanie pierwszy raz w życiu , korzystając z
https://matematykaszkolna.pl/strona/54.html, więc proszę o
sprawdzenie i ewentualne wskazanie błedu
6 sty 09:57
Eve: dobrze
6 sty 09:58
6 sty 09:58
mateusz: Witaj,
Eve 
Dziękuję za sprawdzenie , miłego dnia
6 sty 09:59