ciągi/geometria
pikolo: Bardzo proszę o pomoc w tych dwóch zadaniach:
| | 2+4+6+...+2n | |
1.Dany jest ciąg an o wyrazie ogólnym an= |
| |
| | | |
−wykaż z definicji że ciąg jest rosnący
−ile wyrazów tego ciągu jest mniejszych od 1.99?
2.Punkty A(5,6) i D(−1,3) są końcami wysokości trójkąta równobocznego ABC. Wyznacz współrzędne
B i C oraz równanie okręgu wpisanego w trójkąt ABC
3 sty 12:45
===:
1)
2+4+6+...+2n=(n+1)n
| | | | n!(n+1)(n+2) | | (n+1)(n+2) | |
| = |
| = |
| |
| | | 2!n! | | 2 | |
zatem:
| | 2n(n+1) | | 2n | |
an= |
| = |
| |
| | (n+1)(n+2) | | n+2 | |
... dalej już dla Ciebie −
3 sty 13:19
pikolo: tak, dam sobie rade. A zadanie nr 2?
3 sty 14:34
3 sty 14:36
pikolo: A jak sobie poradzić ze współrzędnymi punktów C i B?
3 sty 14:43
===:
... nie przesadzaj ... wszak wiesz, że to trójkąt równonoczny
3 sty 14:52
pikolo: to chociaż pomóż mi w kolejności liczenia:
1.długość odcinka AD
2.wyliczenie z tego długości boku
3.mogę wyznaczyć współczynnik BC
tylko nie wiem jaki uklad równań ułożyć by obliczyć wsp.tych punktów.
4 sty 14:43
===:
... jak zawsze w matematyce ... ścieżek jest kilka
Wybór należy do Ciebie −
4 sty 14:44
pikolo: A czy Mógłbyś mi w tym pomóc?
4 sty 19:17
===:
...to "jedź" po swoich podpunktach
4 sty 19:52
===:

1. |AD|=3
√5
| | |BC|√3 | |
2. |
| =3√5 ⇒ |BC|=2√15 |
| | 2 | |
3. Współczynnik prostej zawierającej A i D
Zatem prosta zawierająca bok BC ma równanie:
y−3=−2(x+1) ⇒ y=−2x+1
4. Na tej prostej masz wyznaczyć punkty BC. Ich odległość od punktu D to
√15
Możesz to oczywiście zrobić na kilka sposobów
Ja napiszę równanie okręgu o środku w punkcie D i promieniu r=
√15
i poszukam punktów przecięcia z prostą y=−2x+1
(x+1)
2+(y−3)
2=15
x
2+2x+1+(−2x−2)
2=15
x
2+2x+1+4x
2+8x+4−15=0
5x
2+10x−10=0
x
2+2x−2=0 Δ=4+8
√Δ=2
√3
x
1=x
B=−1−
√3 y
1=y
B=3+2
√3
x
2=x
C=−1+
√3 y
2=y
C=3−2
√3
4 sty 20:27
pikolo: Dziękuje bardzo
4 sty 20:34
===:
−
4 sty 20:38
pikolo: A czy Mógłbyś mi powiedzieć jeszcze jakie są inne sposoby wyznaczenia punktów B i C?
5 sty 09:41
Kacper:
Przy pomocy wektorów można też.
5 sty 09:43
===:
... a jak "dygasz" przed wektorami ... to odległością dwóch punktów od siebie
5 sty 09:52
===:
Punkt B=(x
B, −2x
B+1)
|DB|=
√15
√15=
√(−1−xB)2+(3+2xB−1)2
15=1+2x
B+x
B2+4+8x
B+4x
B2
5x
B2+10x
B−10=0
x
B2+2x
B−2=0 itd...
... i już wiesz dlaczego pisałem równanie okręgu −
5 sty 10:00
===:
... jak mocno byś się uparł ....
to przez punkt A równanie pęku prostych i wybierasz z nich taką, która z prostą
zawierającą B i C tworzy kąt 60o (znasz wzór na cosinus kąta między prostymi)
5 sty 10:04
Kacper:
To raczej nie dla niego
5 sty 10:07
===:
... a dlaczego nie

? Nie odbieraj nikomu tego co Jego −

A ja też zamiast tangens kąta między prostymi napisałem cosinus −:(
5 sty 10:18
pikolo: Dobra, wielkie dzięki za pomoc i wyjaśnienie
5 sty 10:45
===:
−
5 sty 11:07