matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanko
A:
Oblicz pochodną pierwszego rzędu: f(x)= (x−1)
3
/(x+1)
2
1 sty 22:10
daras:
a może z pierwszego rzędu ?
https://matematykaszkolna.pl/strona/359.html
1 sty 22:19
===:
(x−1)
3
f(x)=
(x+1)
2
3(x−1)
2
(x+1)
2
−2(x+1)(x−1)
3
f'(x)=
=U{(x−1)
2
(x+1)[3(x+1)−2(x−1)]{(x+1)
4
}=
(x+1)
4
1 sty 22:21