Zadanie
Blue: Podstawą prostopadłościanu jest prostokąt, którego przekątne przecinają się pod kątem 30
0.
Przekątna prostopadłościanu ma długość 8 i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem
60
0. Oblicz pole powierzchni bocznej tego prostopadłościanu.
Mi wyszło Pb = 16(
√3+3), bo w podstawie jest prostokąt o bokach 2
√3 i 2.
Natomiast w odpowiedziach mam Pb= 48
√2 o.O Dlaczego tak

30 gru 19:29
Eve: oooo, mnie wyszło jak Tobie i to innym sposobem
30 gru 19:58
Kacper:
Blue napisz im do wydawnictwa wszystkie błędy, to cię nagrodzą
30 gru 20:00
Eta:
| | √6−√2 | | √6+√2 | |
dp=4, H=4√3 sin15o= |
| , cos15o= |
| |
| | 4 | | 4 | |
a=
√6+
√2 , b=
√6−
√2
P
b= 2H(a+b)= 8
√3*2
√6= 48
√2 [j
2]
30 gru 20:01
Eve: własnie zrób erratę i wydaj pod swoim nazwiskiem
30 gru 20:01
Eta:
30 gru 20:01
Eta:
Podadzą Cię do sądu o
zniesławienie
30 gru 20:02
Blue: Eta, ale nadal nie rozumiem, dlaczego mój sposób był zły...
30 gru 20:04
Eta:
Pewnie gdzieś popełniłaś błąd rachunkowy
Pokaż obliczenia ..................
30 gru 20:11
Eve: matko, ja tez gdzieś, coś źle?
30 gru 20:12
Eta:
30 gru 20:13
Kacper:
β=15
o
Dalej rozwiązała
Eta
30 gru 20:15
Kacper:
Zapomniałem o

dla
Ety
30 gru 20:16
Blue: Ja to zrobiłam tak, że w podstawie mamy trójkąt o kątach 120, 30,30. Dzielimy go na pół, to
powstanie nam trójkąt 30,60,90. Przeciwprostokątna ma 2, a więc bok ma 2√3 no i teraz już z
tw. Pitagorasa: 42= (2√3)2 + x^
30 gru 20:19
Eta:

Przy Twoich obliczeniach między przekątnymi byłby kąt
60o
wniosek: sprawdź swoje rachunki
30 gru 20:19
Maslanek: Kiełbasa?
30 gru 20:20
Eve:
30 gru 20:21
Eta:
Skąd wytrzasnęłaś?120o?
30 gru 20:21
Blue: O Boże co ja zrobiłam
30 gru 20:21
Eve: i juz wiem gdzie mój bład
30 gru 20:22
Eta:

30 gru 20:22
Blue: Już wszystko rozumiem, nie było tematu
30 gru 20:22
Blue: Nie, nie Kiełbasa
30 gru 20:22
Eta:
30 gru 20:22
Eve: Blue to sie nazywa zmęczenie materiału
30 gru 20:23
Kacper:

Można też z twierdzenia cosinusów policzyć długość boków

Dlaczego? Bo np. w karcie wzorów nie ma wartości dla cos15
o i sin15
o
b
2=8−4
√3
b=
√8−4√3
Analogicznie liczymy długość a
30 gru 20:23
Blue: Można by także z Tw cosinusów?
30 gru 20:24
Eta:
Oczywiście
Kacper
30 gru 20:24
Blue: Kacper, wyprzedziłeś mnie
30 gru 20:25
Eta:
Teraz to już ..........."kisiel" po obiedzie
30 gru 20:26
Blue: ale Kacper, co ty gadasz, że nie ma w karcie. Przecież ze wzorów można obliczyć cos(45−30)
30 gru 20:29
Kacper:
Wszystko można policzyć, ale nie ma podanych "gotowych" wartości

To powiedz ile jest cos18
o?

(to też można obliczyć

)
30 gru 20:45
Eta:
30 gru 20:51
Blue: No tego to niestety nie obliczę
30 gru 20:51
30 gru 20:52
30 gru 21:02
Kacper:
Takiego sposobu nie widziałem

(znam sposób z podobieństwa trójkątów i jeszcze z pięciokąta jakoś się liczyło

)
30 gru 21:08
Mila:
Pięciokąt foremny i złoty podział odcinka.
30 gru 21:12
30 gru 22:20
Kacper:
5−latek dzięki
30 gru 22:21