Geometria 3
Blue: Zadanie na dowodzenie:
a) Trójkąty ADF i BCE są przystające, gdyż mają dwa kąty takie same i bok (cecha KBK). Trójkąty
ABE i CDF też są przystające, bo |AE|=|CF| (co wynika z tego, że |AE|= |AC|−|EC| i
|CF|=|AC|−|AF|) oraz |DF|= |BE| i kąt DFC = kąt BEA = 90
0. Zatem |DC|=|AB|.
Czy tak może być

A jak zrobić b

http://i60.tinypic.com/w1sn40.jpg
29 gru 21:04
Eta: Może .... ( ale nie czytałam
29 gru 21:04
:):
to juz robiłysmy
29 gru 21:04
29 gru 21:07
Blue: ; ) − to nie jest to samo zadanie
29 gru 21:09
:):

kąty naprzemianległe przy równoległych są przystające
29 gru 21:11
Blue: Tylko to napiszę i wystarczy

Są przystające na podstawie cechy KBK i tyle?
29 gru 21:14
:):
poczekaj, bo błędnie założyłam równoległość AD i BC
29 gru 21:19
:): mam
29 gru 21:24
:):
AE=FC
AE=AC−CE
FC=AC−AF
AC−CE=AC−AF
CE=AF
BE=DF
kąty proste
AFD przystaje do BEC
AD=BC
29 gru 21:26
:):
hej Blue sprawdź to proszę
29 gru 21:39
Blue: Ja mam sprawdzić

To może niech ktoś inny się wypowie

a z czego Ty wzięłaś to AE=FC?
I czy to a) może tak być, jak napisałam

?
29 gru 22:12
:): z przystawanie AEB i CDF
29 gru 22:13
Blue: a no tak, bo to z kątów naprzemianległych
29 gru 22:15
:): a w porządku, i sama napisałas to co ja o AE i FC
29 gru 22:16
:): uwielbiam zadania na dowodzenie, a nie mam okazji ich robić za wiele ;
29 gru 22:18
Blue: Ja jeszcze kilka dni będę robić zadanka tego typu, więc będziesz miała okazję
29 gru 23:58