dowody
Blue: zad.1 Środkowe AD i A1D1 poprowadzone odpowiednio w trójkątach ABC i A1B1C1 mają równe
długości. Wykaż, że jeśli:
a) |AB|=|A1B1| i |BC|=|B1C1|, to |AC|= |A1C1|
http://i61.tinypic.com/3536u6v.jpg
b) kąt CAD= kąt C1A1D1 oraz kąt ADB = kąt A1D1B1, to |AB|=|A1B1|
zad.2 Punkt P należy do przekątnej AC równoległoboku ABCD (patrz rysunek). Wykaż, że pola
trójkątów ADP i ABP są równe.
http://i60.tinypic.com/9iusyr.jpg
http://i59.tinypic.com/3509v2f.jpg
Może tak być wyjaśnione to 1 a) i 2

I jak zrobić to 1b)

28 gru 10:42
:):
1b)
ACD=A1C1D1 i ADC=A1D1C1⇒(z wł. kata zewnętrznego) ACD=A1C1D1
ΔACD przystaje doΔA1C1D1 (kbk)
28 gru 11:01
:):
2. mozna zapisać symbolami
P(ABC)=P(ADC) − wł. równoległoboku
1/2AC*DD1=1/2AC*BB1⇒DD1=BB1
P(ADP)=1/2AP*DD1 ⇒P(ADP)=P(ABP)
P(ABP)=1/2AP*BB1
28 gru 11:08
Blue: Mógłby ktoś może to b) wyjaśnić z rysunkiem

Bo nie za bardzo rozumiem

I czy może być tak to 1 a) i 2 czy niekoniecznie?
28 gru 16:16
:): jak bym miała oceniać, to wolałabym, żeby 2 rozpisane było wzorami
zaraz ci rozrysuje 1b, tylko znajde kartkę
28 gru 16:49
:):

β=α+γ, tak samo w drugim Δ, δ jest równy tamtemu δ
AD=A1D1 , więc masz ceche przystawania kbk ad, α ,δ
28 gru 16:54
:): CD=BD, z przystawania ACD i A1C1D1 masz DB=D1B1 − AD środkowa
z cechy bkb − AD, β , BD i odpowiednie w drugim − masz AB=A1B1
28 gru 16:56
Blue: ok, czyli jak te dwa mniejsze trójkąty są przystające, to z tego też wynika, że cały jest
przystający w tym przypadku, już rozumiem
28 gru 17:00
Blue: Dzięki
28 gru 17:01
:):
uff, myślałam, że zagmatwałam
28 gru 17:02