objętość czworościanu
brrr: Wyznacz objętość czworościanu, którego pięć krawędzi ma długość 2, a szósta √6
28 gru 14:00
28 gru 14:10
brrr: czworościan nie jest foremny
28 gru 14:12
brrr: pomocy

!
28 gru 14:32
Bogdan:

Świąteczna propozycja rozwiązania tego zadania:
| | 1 | | √6 | |
h = |
| *2√3 = √3, w = √3 − (6/4) = √6/4 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | √6 | | √6 | | 3 | |
Pole trójkąta ABC: PABC = |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Trójkąt ABC jest podstawą ostrosłupa ABCD o wysokości |CD| = 1 i identycznego ostrosłupa
ABCE o wysokości |CE| = 1.
Objętość V ostrosłupa DEAB to suma objętości ostrosłupów ABCD i ABCE
28 gru 15:30
brrr: Dzięki

!
28 gru 16:13