wielomiany
fdsf: 2x3−x2+x+5=0
jak to rozgryźć?
27 gru 19:06
:): ten wielomian, wg mnie, nie ma pierwiastków
27 gru 19:14
niechciany: Poczytaj o wzorach Cardano.
27 gru 19:15
pigor: .... rzeczywistych wymiernych ...
27 gru 19:23
fdsf: to jest zwykle zadanko z zamkniętych matura roz. 2015+ , odpowiedź to jedno rozwiązanie

wiec
moglby ktos mi objasnic taki oto przypadek ?
27 gru 20:06
27 gru 20:09
fdsf: Strona znana od dawna

lecz na maturze nie będe posiadał takich urządzeń
27 gru 20:11
Mila:
Podaj treść zadania. Czy pytają o liczbę rozwiązań?
27 gru 20:15
fdsf: 1. "Podaj pierwiastki danej równości:"
27 gru 20:18
pigor: ... , nie wiem, ale być może w podstawie R jest
rozwiązywanie równań metodą przybliżoną np, Newtona itp.
27 gru 20:38
Mila:
Można próbować sprawdzić czy f(x)=2x3−x2+x+5 ma miejsce zerowe.
2x3−x2+x+5=0
f(x)=2x3−x2+x+5
f'(x)=6x2−2x+1
Δ=4−6*4<0⇔f'(x)>0 dla każdego x∊R⇔
f(x) jest funkcją rosnącą.
Obieram przedział:
[−2,0]
f(−2)=2*(−8)−4−2+5=−16−6+5<0
f(0)=5>⇔f(x) ma jedno miejsce zerowe x0∊<−2,0>
27 gru 20:57
27 gru 21:15
Gray: Sama monotoniczność wystarcza, bo limx→−∞f(x)=−∞ oraz limx→+∞f(x)=+∞
27 gru 22:28
Mila:
Wystarczy.
27 gru 22:37
zombi: Ogólnie, jeśli wielomian jest stopnia nieparzystego to ma co najmniej 1 pierwiastek
rzeczywisty.
27 gru 22:41
niechciany: Podasz dokładną treść zadania − będziemy mogli cokolwiek podpowiedzieć.
28 gru 01:40