zbiór wartości
Archy: wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=x2+|log2014x|*logx2014
27 gru 11:06
john2: Wyznacz dziedzinę i doprowadź funkcję do postaci:
| | |log2014x| | |
f(x) = x2 + |
| |
| | log2014x | |
Rozpatrz dwa przypadki
1) log
2014x ≥ 0
2) log
2014x < 0
27 gru 12:09
Archy: Nie czaje
27 gru 13:03
john2: | | 1 | |
Z tego wzoru skorzystałem logab = |
| |
| | logba | |
Definicja wartości bezwzględnej
https://matematykaszkolna.pl/strona/15.html
Czyli w 1) przypadku:
log
2014x ≥ 0
log
2014x ≥ log
20141
x ≥ 1
( dodając warunek z dziedziny mamy x > 1)
nasza funkcja dla x > 1 ma postać
| | log2014x | |
f(x) x2 + |
| = x2 + 1 |
| | log2014x | |
Rysujesz ten wykres i będzie on wykresem ostatecznym naszej funkcji, ale tylko dla x > 1
2) log
2014x < 0
log
2014x < log
20141
x < 1 ( dodając warunek z dziedziny mamy) x ∊(0,1) )
Teraz f(x) ma postać
| | −log2014x | |
f(x) x2 + |
| = x2 − 1 |
| | log2014x | |
Rysuj x
2 − 1
Nasz ostateczny wykres będzie miał postać x
2 + 1 w przedziale x > 1
zaś x
2 − 1 w przedziale x ∊(0,1)
27 gru 13:14
john2: Innymi słowy: z pierwszego wykresu bierzesz tylko tę część, gdzie x > 1
a z drugiego tę część, która znajduje się w przedziale x ∊ (0,1)
Przenosisz te części na ostateczny wykres i stamtąd odczytujesz zbiór wartości.
Może da się prościej, ale ja umiem tylko tak,
27 gru 13:21