pierwiastek
Szyme: Dobry wieczór wszystkim, proszę o pilną pomoc!
Mam napisać pochodną z definicji.
f(x)= √2x2 +2x
Gdyby nie ten pierwiastek,to bym wiedział jak to zrobić− ale tak to nie wiem.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam !
21 gru 23:00
Szyme: xo=1
21 gru 23:01
Szyme: f(1+h) − 2 / h
I teraz, √2(1+h)2 + √2(1+h) −2/h tak?
21 gru 23:02
21 gru 23:11
Mila:
| | √2*(1+h)2+2*(1+h)−√2*1+2*1 | |
=lim h→0 |
| = |
| | h | |
| | √2h2+6h+4−2 | | √2h2+6h+4+2 | |
=limh→0 |
| * |
| = |
| | h | | √2h2+6h+4+2 | |
| | 2h2+6h+4−4 | | 2h*(h+3) | |
=limh→0 |
| =limh→0 |
| = |
| | h*√2h2+6h+4+2 | | h*√2h2+6h+4+2 | |
| | 2*(h+3) | | 6 | | 3 | |
=limh→0 |
| = |
| = |
| |
| | √2h2+6h+4+2 | | 4 | | 2 | |
21 gru 23:20
Szyme: Dzieki Milo, jesteś wspaniała! Dzięki tobie zdałem poprzedni kolos
21 gru 23:26
Mila:
Gratulacje, a z czego to było?
21 gru 23:32
Szyme: Hmm.
Granice, przekształcenia, rysowanie dziedzin, odwrotność funkcji

Zdawalność strasznie mała, bo w sumie z roku zdało 30−35% osób
21 gru 23:37
daras: to normalny rozrzut
21 gru 23:42
Mila:
21 gru 23:44
bezendu:
Mila jak oceniasz tegoroczne próbne matury ? Jak wyniki Twoich uczniów ?
21 gru 23:52
Szyme: Jeśli mogę mieć jeszcze pytanie, to dlaczego nie trzeba było wyciągać przed nawias h i skrócić
jeszcze? Wynik jest dobry
21 gru 23:55
Martiminiano: Gdzie takich wspaniałych nauczycieli mają?
21 gru 23:56
Mila:
Uważam, że były trudniejsze niż poprzednie. Matura w maju też była trudna. Uczelnie narzekają
na niski poziom wiedzy absolwentów LO i Techników więc należy się spodziewać, że w maju będzie
matura trudna i to jest stały kierunek.
21 gru 23:56
Martiminiano: Bo jak podstawisz sobie zamiast h zero, to na jedno wychodzi.
21 gru 23:58
bezendu:
Trudna, czyli trzeba dużo zadań przerobić znowu.. Dziękuję.
21 gru 23:58
Mila:
Szymek, popatrz spokojnie na przekształcenia, nic więcej nie trzeba.
Podstawiasz w ostatniej linijce h=0 i masz wynik.
21 gru 23:58
bezendu:
Mila podrzucisz mi zadania z funkcji kwadratowej wzory vietta trudniejsze i jeszcze bryły ?
22 gru 00:00
Mila:
Będę Ci podrzucać, spokojnie, pamiętam.
Nie bardzo rozumiem, dlaczego chcesz zdawać jeszcze raz. Miałeś przecież bardzo dobry wynik w
maju. Dobrze Ci idzie na studiach i co jest grane?
22 gru 00:02
Martiminiano: Też muszę to niedługo zacząć robić, czy też mogę prosić o te zadanka?
22 gru 00:02
Martiminiano: Tak się w ogóle wtrącam do rozmowy, niegrzeczny jestem
22 gru 00:04
Mila:
Marti a co z Tobą , zdajesz w maju?
22 gru 00:04
bezendu:
Algebrę mam już zaliczoną na 5.0 jestem zwolniony z drugiego kolokwium, a analizy tylko jedno
kolokwium i też raczej 5.0 Ale chcę rozpocząć drugi kierunek Mechanikę i budowę maszyn, na to
punktów w maju mi nie starczyło.
22 gru 00:08
bezendu:
Dużo pozapominałem, staram się wszystko zaliczać na 5.0 żeby mieć 3 tygodnie wolnego i torszkę
do tej matury powtórzyć bo wiedza wyparowała
22 gru 00:09
Martiminiano: Tak, jestem w trzeciej klasie liceum. Małymi kroczkami, ale cały czas do przodu. Jeszcze we
wrześniu nie wiedziałem jak zacząć choćby jedno zadanie z przykładowego arkusza ze strony CKE,
a z próbnych miałem odpowiednio 60% i 56% (o rozszerzeniu mowa). Nie wiem czy nie
przesadziłem, ale chciałbym dostać się na Politechnikę Gdańską.
22 gru 00:10
kyrtap: na co na PG?
22 gru 00:13
Martiminiano: Na matematykę stosowaną.
22 gru 00:14
Martiminiano: Progi nie są wygórowane, a jak sobie nie poradzę to trudno, najwyżej stracę rok. Ale nie będę
żałował za parę lat, że nie spróbowałem.
22 gru 00:14
kyrtap: masz rację

trzymam kciuki
22 gru 00:15
Martiminiano: Dziękuję
22 gru 00:16
bezendu:
Chyba nie wiesz co to jest matematyka na studiach, jak tutaj sobie słabo radzisz to lepiej się
nie pchaj na matmę bo szybko z niej wylecisz.
22 gru 00:19
kyrtap: bezendu terasz to pierdoły gadasz serio czy tak aż wynik odzwierciedla na jakim ktoś jest
poziomie z matmy
22 gru 00:21
kyrtap: ja uważam że jeżeli na to chce iść to nie wiem co, to sobie poradzi
22 gru 00:22
bezendu:
Tak wynik odzwierciedla Twój poziom matematyki, stres i te sprawy ale trzeba sobie z tym radzić
Lepiej poćwicz bo rewanż
22 gru 00:23
kyrtap: nie masz szans
22 gru 00:25
Wesoła:
22 gru 00:25
Martiminiano: I tyle zostało z optymizmu

Oczywiście, że nie wiem, przede wszystkim dlatego, że tam nie
byłem

Jak widzisz lub nie, progres zrobiłem niemały, więc nie jestem jakiś głupi, tym
bardziej że praktycznie przygotowuję się na własną rękę. Po napisaniu w maju będę wiedział na
czym stoję, oczywiste jest, że nie będę się tam pchał z 50% wynikiem. Ale to jest mój cel, a
nie jest sztuką mierzyć w zaoczne studia w Grudziądzu. Najwyżej w maju poważnie się rozczaruję
i będę musiał zmienić plany, jeśli coś mi się nie uda. Ale jeśli uzyskam odpowiedni wynik, to
na pewno spróbuję żeby kiedyś nie żałować tej decyzji. Tak jak pisałem, najwyżej stracę rok,
ale moim zdaniem na drugiej szali postawione jest dużo, dużo więcej.
22 gru 00:27
kyrtap: Nie przejmuj się porażkami. Przejmuj się szansami które tracisz, jeśli nie próbujesz.
22 gru 00:28
bezendu: kyrtap za mało piw wypiłeś tam żeby ze mną wygrać meczyk
22 gru 00:31
Wesoła: Zostalo wlasnie bardzo duzo z optymizmu. Nie przejmuj sie tym co pisza inni .
Jedna noga juz jestes w piekle czyli na PGd ,druga bedziesz w maju .
22 gru 00:33
bezendu:
zapytaj się mega wyjadaczy tego forum Godzia, zombi, Saizou o studiowaniu matematyki
22 gru 00:36
kyrtap: bezendu chciałem więcej ale ty nie chciałeś
22 gru 00:40
bezendu:
To musisz sam tam chodzić i trenować
22 gru 00:40
kyrtap: sam to trochę nudno
22 gru 00:42
Wesoła: Zombiego nie znam , ale np Godzio byl przed matura cienki ale Mila i Eta go podciagnely .
To samo bylo np z ICSP . Saizou tez wiele naucczyl sie od innych . Wiec trening czyni mistrza
22 gru 00:42
bezendu:
Co innego jak ktoś jest cienki ale jest mega zdolny.. Dwa nie wydaję mi się żeby Godzio czy
ICSP byli słabi
22 gru 00:50
kyrtap: bezendu nie filozofuj nie filozofuj bo na filozofa to ty się nie nadajesz
22 gru 00:52
bezendu:

Filozofię współczesną mam zaliczoną na 5.5 !
22 gru 00:54
Martiminiano: Pożyjemy zobaczymy

Jak za rok spotkamy się tu na forum, to coś już będzie wiadomo

. W
każdym razie nie będę na pewno zmieniał zdania pod wpływem jakichś opinii, każdy jest kowalem
swojego losu, ja obrałem tę drogę i nią będę podążał.

Czy słusznie? Czy się uda? Czas
pokaże

Ale Twoje niedowierzanie jest kolejną motywacją dla mnie do dalszej pracy.

Dobranoc!
22 gru 01:04
Godzio: Znam jedną osobę, która ledwo co zdawała matmę (z klasy do klasy). Teraz studiuje ze mną na II
stopniu − dała radę

W ramach sprostowania,
Mila przybyła na forum trochę później niż ja zdawałem maturę
22 gru 01:55
zombi: Godzio masz chwilkę?
22 gru 01:58
Godzio: Yep, nawet dwie
22 gru 01:58
22 gru 02:00
Basiek: Ja bym chciała powiedzieć, że
Godzio zawsze był najlepszy. Nie zasmucajcie go.
22 gru 02:10
Godzio: Basiaaaaaaaaaa nie wydziwiaj
22 gru 02:13
Basiek: Wiele miłości dla Godzia, bo zasłużył
22 gru 02:14