hoih
zombi: Godzio pomóż!
Pokazać, że liczba 2n − 1 nie jest k−tą potęgą żadnej liczby naturalnej. n,k ≥ 2
22 gru 01:59
Godzio:
Zaraz pomyślę
22 gru 02:08
22 gru 02:42
zombi: Chciałem bez kongruencji, może ktoś na innym forum da radę. Wymyśliłem jedynie tyle, dla
nieparzystej potęgi.
Nie wprost zakładamy istnienie takie liczby tk, że tk = 2n − 1 (przypadek dla k
nieparzystego)
Wówczas
2n = tk + 1 = (t+1)(tk−1−tk−2 + ... − t + 1)
Czyli wnioskujemy, że t+1 = 2p, dla jakiegoś tam p<n. Stąd mamy t = 2p − 1
Rozpatrujemy naszą sumę tk−1−tk−2 + ... − t + 1, wyrazy przy których stoją plusy to
parzyste potęgi, więc (2p−1)2s = 2q + 1 dostaniemy ekstra jedynkę.
Dla nieparzystych potęg dostajemy liczbę 2r − 1 ale minus przed całością znowu daje nam ekstra
jedynkę czyli ogólnie nasza suma sprowadza się do liczby 2u + 1 + 1 + ... + 1, ile tych
jedynek? Ano, k jedynek a k było liczbą nieparzystą więc cała suma jest nieparzysta
sprzeczność z tym, że co dla k parzystego?
22 gru 02:58
Kacper:
Widziałem już to zadanie gdzieś ładnie pokazane. Zaraz poszukam
22 gru 07:42
zombi: Ja już chyba widziałem 6 sposobów tego zadania. Jak zwykle, nie umiesz niczego nie znajdziesz,
a jak już zrobisz to rozwiązania lecą jak z kapelusza. Będę miał następne znacznie
trudniejsze, ale wrzucę w osobny temacie.
22 gru 16:23