Geometria na płaszczyźnie
Maturalna 96': Wyznacz te wartości parametru m, dla których proste:
l: 3x + (2m + 1)y − 4 = 0 i k: (1 − 2m)x − y + 7 = 0
przecinają się pod kątem różnym od prostego.
21 gru 16:53
J:
Warunek: (2m+1)(1−2m) ≠ − 1
21 gru 16:54
===:
... a trójka z l: to gdzie przepadła−
21 gru 16:56
Maturalna 96': Objaśnicie mi coś więcej; mianowicie dlaczego J taki warunek a nie inny?
21 gru 16:57
J:
...rzeczywiście zaginęłą...
21 gru 17:01
J:
jeśli ten iloczyn będzie równy − 1 , to proste będą prostopadłe...
21 gru 17:02
Maturalna 96': Te dwa warunki odnoszą się do sytuacji gdy proste k: i l: byłyby prostopadle przecinane i
wystarczy tylko je wyrzucić? ps; dlaczego −1
21 gru 17:04
Maturalna 96': Ok, a −1 jest z jakiegoś wzoru?
21 gru 17:05
21 gru 17:06
J:
warunek prostopadłości prostych: a1*a2 = −1 ( współczynniki kierunkowe prostych )
21 gru 17:07
Maturalna 96': Ok, wszystko jasne; dzięki za odpowiedź
21 gru 17:08