liczba n^3
Feint: Liczba n3, gdzie n jest liczbą naturalną, dzieli się przez 12. Stąd wynika, że n dzieli się
przez:
A.12
B.6
C.4
D.3
W odpowiedziach jest B i D, chcę się dowiedzieć z czego to wynika.
21 gru 10:25
panpawel: znasz kongruencje?
21 gru 10:30
panpawel: jeśli tak, to przepałuj 12 przypadków {12k,12k+1,−−−,12k+11}
21 gru 10:30
Feint: Nie znam tego, ale jeżeli innej metody nie ma, to będzie trzeba się nauczyc. ;; Da się jakos
inaczej? 2LO.
21 gru 10:32
panpawel: odpowiedz mi na pytanie, dlaczego jedyną postacią liczby n spełniającą warunki w zadaniu, jest
12k
21 gru 10:33
panpawel: jaka daje resztę z dzielenia przez 12 liczba postaci (12k+1)3?
21 gru 10:34
Feint: dzieli się przez 12, a k to drugi dzielnik?
21 gru 10:35
panpawel: niee, k to pewna liczba naturalna. Odpowiedz mi na moje ostatnie pytanie.
21 gru 10:38
panpawel: np. dla 25=12*2+1
21 gru 10:39
Feint: Rozumiem, ze nie musze wcale rozkładać tego ze wzoru na sumę sześcianów? xd
21 gru 10:39
Feint: aaaa.. w ten sposób xd hmm..
21 gru 10:41
21 gru 10:41
Feint: Nie wiem, 0? xd
21 gru 10:43
Feint: Dzięki
21 gru 10:44
panpawel: generalnie, musisz rozpatrzyć 12 przypadków liczby n
n=12k
n=12k+1
n=12k+2
...
n=12k+11
No i wyjdzie Ci, które spełniają założenie, że n3 jest podzielne przez 12
21 gru 10:46
panpawel: (12k+1)3=1728x3+432x2+36x+1=12(144x3+36x2+3x)+1
czyli daje resztę 1
Zatem nie spełnia warunku, że n3 dzieli się przez 12
No i jedziesz dalej (12k+2)3=
21 gru 10:50
panpawel: no a z kongruencji zbadanie wszystkich przypadków zajmuje Ci góra minutę
21 gru 10:50
Feint: A inaczej się tego serio nie da? xd Bo to jest zadanie dla 2 klasy LO na konkursie
(supermatematyk) xd i jest ono w zadaniach zamkniętych xd a sprawdzanie na piechotę będzie
trwało latami xd Przeczytałem o tej kongruencji, jednak myślę, żeeee nie ludzie chyba nie
wymagąją od 2 LO takich rzeczy XD
21 gru 11:19
Feint: chooooociaż reszta z podnoszenia tamtego wyrażenia do sześcianu zależy i tak tylko od tego
drugiego wyrazu w nawiasie. hmmm
21 gru 11:22
panpawel: No to zauważ, że zadanie spełnia tylko n=12k i n=12k+6.
Kongruencje są naprawdę proste, tylko może na wikipedii jest to jakoś dziwnie wyjaśnione. Sam
chodzę do 3LO i wiem co mówię, a tym bardziej, jeśli chcesz startować w konkursach, a potem
iść na studia, to nauczenie się tego dzisiaj wiele Ci pomoże.
Tu masz ładnie opisane:
http://portalmatematyczny.pl/kongruencje
21 gru 11:29
panpawel: Feint: chooooociaż reszta z podnoszenia tamtego wyrażenia do sześcianu zależy i tak tylko od
tego drugiego wyrazu w nawiasie. hmmm
To miedzy innymi wynika z kongruencji.
21 gru 11:31
21 gru 11:39