zadanie na dowód
renataq: uzasadnij że liczba zapisana w postaci 178 − 68 jest podzielna przez 11 i 23
19 gru 23:09
pigor: ...,
178−68= (174)2−(64)2= ...
19 gru 23:11
Saizou :
17≡6 mod11 6≡6 mod11
178≡68 mod11 68≡62 mod11
zatem
178−68≡6−68≡0 mod 11
17≡−6 mod23 6≡6 mod23
178≡68 mod23 68≡68 mod23
zatem
178−68≡68−68≡0 mod23
19 gru 23:16
renataq: mam dzięki
19 gru 23:17
Eta:
178−68= (174−64)(174+64)= (172−62)(172+62)(174+64)=
=(17−6)(17+6)(172+62)(174+64)= 11*23*k , k=(172+62)(174+64)∊C
Zatem liczba 178−68 jest podzielna przez 11 i 23
20 gru 00:57
panpawel: @saizou
6≡6 mod11 co to za oszustwa?
20 gru 09:40
Saizou :
relacja przystawania modulo jest relacją równoważności, zatem pokażemy zwrotność
a≡a mod m, bo ml (a−a) czyli ml 0
20 gru 14:16
panpawel: przepraszam, nie wiem o czym ja myślałem
21 gru 11:41