rozwiąż nierówność
kriss: x4−5x2+4>0
20 gru 14:00
NaPotęgeMatematyki: I z czym masz problem? Jeden z pierwiastków to 1.
20 gru 14:06
kriss: nie potrafię tego podzielić pisemnie bo jest x
4 a potem x
2 jakby był x
3 za x
4 to bym to
podzielił a tak nie potrafię
20 gru 14:09
20 gru 14:13
Wesoła: Δ=b2−4ac Δ=52−4*4*1 Δ=25−16=9 x12=5−3/2=1 x22= 5+3/2=4
wiec x1=1 i (−1) i x2=2 i (−2)
20 gru 15:11
pigor: ..., lub
x4−5x2+4>0 ⇔ x
4−x
2−4x
2+4 >0 ⇔ x
2(x
2−1)−4(x
2−1) >0 ⇔
⇔ (x
2−1)(x
2−4) >0 ⇔ x
2<1 v x
2 >4 ⇔ |x|<1 v |x|>2 ⇔
⇔
−1< x< 1 v
x< −2 v
x >2 ⇔
x∊(−∞;−2)U(−1;1)U(2;+∞) . ...
20 gru 15:56
pigor: ..., albo od tego miejsca :
(x2−1)(x2−4) >0 ⇔ (x−1)(x+1)(x−2)(x+2) >0; teraz rusujesz oś liczbową OX, a
na niej kolejne 4−y puste kółeczka −2, −1, 1, 2 , wtedy od góry z prawej strony kółeczka
opisanego liczbą 2 wężykiem przechodzisz przez wszystkie 4−y kółeczka ;
wszystko co "wystaje" nad osią OX, pokazuje ci szukane przedziały x−ów spełniających
daną nierówność (patrz zapisane przedziałami rozwiązanie w poście powyżej). ...
20 gru 16:24
kriss: dzięki wielkie
20 gru 16:35
zombi: Skoro zasypujemy masą pomysłów to może przejdzie sposób z usuwaniem wyrazu wolnego. Niech ktoś
sprawdzi to, bo teraz naszła mnie taka myśl.
Niech x2 = t2 + 1. czyli
x4 − 5x2 + 4 = (t2+1)2 − 5(t2+1) + 4 = t4 + 2t2 + 1 − 5t2 − 5 + 4 = t4 − 3t2 =
= t2(t2−3) = (x2−1)(x2−4) = (x+1)(x−1)(x+2)(x−2)
20 gru 16:40
Mila:

Schemat Hornera:
w(x)= x
4−5x
2+4, x=1
1 0 −5 0 4
1 1 −4 −4 0
x
4−5x
2+4=(x−1)*(x
3+x
2−4x−4)
p(x)=(x
3+x
2−4x−4)
p(1)=1+1−4−4≠0
p(−1)=−1+1+4−4=0
Schemat Hornera : x=−1
1 1 −4 −4
1 0 −4 0
(x
3+x
2−4x−4)=(x+1)*(x
2−4)=(x+1)*(x−2)*(x+2)
x
4−5x
2+4>0⇔
(x−1)*(x+1)*(x−2)*(x+2)>0⇔
x∊(−
∞,−2)∪(−1,1)∪(2,
∞)
20 gru 16:56
20 gru 16:56