matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
znajdz pierwiastki wielomianu i określ ich krotność
kriss:
w(x)=(x+1)
5
+(x+1)
4
20 gru 10:43
john2:
Wyciągnij (x+1)
4
przed nawias.
20 gru 10:46
kriss:
mógłbyć to lepiej wytłumaczyć ?
20 gru 10:58
john2:
Zrób sobie tymczasowe zastąpienie: (x+1) = t mamy:
t
5
t
4
t
5
+ t
4
= t
4
(
+
)= t
4
(t + 1)
t
4
t
4
czyli (x+1)
4
(x + 1 + 1) = (x+1)
4
(x + 2) Tu masz o krotności
https://matematykaszkolna.pl/strona/143.html
20 gru 11:04